Julmaterial i Klockaren

Julkarusell

En gemensam julkarusell finns som du kan lyfta. Den heter Julberättelse och är julevangeliet förlagt i modern tid. Länkarna leder till följande sida i evl.fi.

Du lyfter hela karusellen på en gång till er sida med att gå till en innehållsportlett, välja molnet och välja Julberättelse. Spara.

Observera att materialet är publiceringsfritt i sociala medier en bild åt gången enligt följande schema.

Julvideo

Julvideo lanseras 14.12 av Kyrkans kommunikation. Den kan sen lyftas på den egna webbsidan via det gemensamma innehållet, bakom molnet.

Jultext

Texten om julen är omarbetad för i år. Du hittar den under molnet på Helgdagar - julen.

Länk till Jul.fi

Bland kyrkans gemensamma länkar finns snart en färdig länk till sidan jul.fi. Den som har den någonstans från i fjol så märker att den är uppdaterad.

Fyrkantstaggen #julfred

Då vi delar julrelaterat material i sociala medier använder vi gärna haschtaggen #julfred. Allt som är postat på den finns också att lyfta som gemensamt innehåll på sidan.

De vackraste julsångerna

För julinsamlingen De vackraste julsånger via Finska Missionssällskapet finns en färdig länk bland kyrkans gemensamma länkar. Den leder till Finska Missionssällskapets webbsida.

Evenemangslista för jul

Du kommer väl ihåg att julen är ett lämpligt tillfälle att skapa en skild evenemangslista med julen som tema. Den kan t ex finnas överst på sidan för evenemang - söktjänst. Du skapar en evenemangslista med att ge alla önskade evenemang ett gemensamt nyckelord, t ex jul och byt länkens bild till en bild med jultema.

God Jul till alla redaktörer i Klockaren!

Julen

Julens budskap berör mitt och ditt liv. Gud blir människa och känner med oss i våra vardagsbekymmer. Läs tankar av julens kändisar inför den speciella natten.

Inför julen får vi önska varandra god jul! Kyrkorna världen över firar minnet av en världsavgörande händelse i Betlehem för drygt tvåtusen år sedan – Gud själv kom till jorden som ett litet hjälplöst människobarn.

Hände det här just den 25 december år noll? Nej, det gjorde det nog inte – ingen vet exakt när Jesus föddes, utom att det var när Augustus var regerande kejsare i Rom och Quirinius var landshövding över Syrien, som det står i Lukasevangeliet. Det vill säga någon gång mellan 4 f Kr och 6 e Kr. Så pass världsavgörande var ändå händelsen att man senare kom att inleda tideräkningen utgående från Jesu födelse.

Att vi firar 25 december som Jesus’ födelsedag beror på att romarna bestämde att ersätta firandet av guden Sol Invictus (den obesegrade solen) med den nya kristna högtiden.

Profetiornas uppfyllelse

Gamla testamentets profeter förutsade att det ska komma en Messias som ska rädda Israel och vara en frälsare för alla folk. På julaftonen läser vi i kyrkorna en del av dessa profetior. Både Jesaja och Jeremia skriver om hur ett skott ska växa fram ur Jisahis och Davids stam, en konung ska födas som ska skapa fred och rättfärdighet. I Mikaels bok beskrivs hur det i Betlehem ska födas en herde över folket.

Julprofetior:

Julbön

Julafton är den mest populära kyrkliga högtiden. Då deltar många också i en gudstjänst. Av dem är julbönen den mest besökta. Den enkla och korta utformningen med fokus på julevangeliet och bekanta julpsalmer som Nu tändas tusen juleljusGiv mig ej glans och Härlig är jorden har blivit en tradition för många. I flera församlingar ordnas också speciella julböner för barn.

Julnattsmässa

Julnatten är natten för Kristi födelse. Församlingen hör ängelns budskap:

I dag har en frälsare fötts år er.

Julnattsmässan (änglamässan) är huvudevenemanget under jultiden i en stor del av den kristna världen.

Julottan

Under julottan (herdarnas mässa) färdas vi till Betlehem med herdarna. Där får vi se att Jesus fötts.

Juldagens gudstjänst

På juldagens gudstjänst (folkets mässa) tackar vi Gud för att han låtit sin son bli människa, vår broder, så att vi alla kan bli Guds barn.