Bilder i Klockaren

I Klockaren kan du infoga bilder på två olika sätt, beroende på var du är i Klockaren. Till evenemang, kyrkor och lokaler och nyheter kan du lägga till en bild på samma innehållsblankett som du lägger till texten. Till länklistor och innehållssidor måste du först lägga till bilderna i Klockarens arkiv Bilder och filer. Efter det kan du plocka in de bilder du behöver på sidan eller i länklistan.

Huvudbild

För att byta ut bilden på första sidan, huvudbilden, finns ett eget verktyg som du hittar bland verktygen uppe till höger på sidan. Chefredaktören kan byta ut bilden på förstasidan. Här kan du läsa mera om webbsidans huvudbild.

Bildarkivet i Klockaren

I Klockarens bildarkiv (Bilder och filer) kan du skapa ett system med mappar för att hålla reda på dina bilder och bilagor. Det lönar sig att använda lite planeringstid på att fundera hur du får ett fungerande system med mappar för dina bilder. För att du själv ska hitta i ett senare skede, men också så att andra medarbetare hittar lämpliga bilder. Se närmare anvisningar hur göra längre ner på denna sida.

Här kan du se video hur ladda bilder i Klockarens arkiv Bilder och filer.

Varifrån får vi bilder?

Församlingens anställda eller kanske en frivillig fotointresserad medlem kan fotografera bilder för webbsidan. Man kan fotografera evenemang, människor, platser, byggnader och lokal natur mm.

Bilder finns också att hämta från Gemensamma bilder i Klockaren, från Kyrkans bildbank eller genom att söka i gratis bildbanker.

Gemensamma bilder i Klockaren

Det är arbetsdrygt att söka bildmaterial och lägga in det på Klockarensidorna. För att underlätta den här arbetsprocessen finns 70 nya gemensamma illustrationsbilder i bildkatalogen. Bilderna hittas i bildkatalogen via sökning eller nyckelord. Se närmare anvisningar hur göra här nere under rubriken Gemensamma bilder.

Kyrkans bildbank

kyrkans bildbank finns bilder som församlingar och medier kan använda gratis. I bildbanken finns person-, illustrations- och evenemangsbilder. Samlingen kompletteras hela tiden. Bilderna får användas enligt god sed i samband med nyhetsförmedling om kyrkan. Skriv alltid ut varifrån du tagit bilden (t.ex. fotografens namn/Kyrkans bildbank). Medier behöver inga användarnamn eller lösenord för att kunna använda bildbanken, men de måste godkänna användarvillkoren. Församlingarna kan ta del av ett större utbud bilder, ca 5000, i bildbanken. För att få tillgång till dem bör man be om användarrättigheter av Kyrkostyrelsens fotograf Aarne Ormio

Rättigheter att publicera

Fotografering av religionsutövning, och även barn, är speciellt känsligt. Därför ska du alltid be om lov av dem som syns på bilden då du fotograferar – om det gäller minderåriga behövs föräldrarnas samtycke. I princip räcker ett muntligt avtal.

Kom ihåg att man inte får stjäla bilder från webben. Använd istället gratis bildbanker.

Det är tillåtet att publicera bilder som är fotograferade på allmänna, öppna evenemang. Men kan ändå vara bra att kolla med personer (särskilt barn) som syns tydligt, innan du publicerar. Bilder från privata tillställningar behöver alltid samtycke innan de publiceras.