Utveckling och nyheter

Lanseringsnytt

Den nya versionen av Klockaren lanserades 19.2.

Den nya versionen påverkar uppdateringen, bildbehandlingen och många andra funktioner. På den här sidan kan du följa med hur uppdateringen fortskrider och vilka delar som ännu är under arbete.

Vi har nu gått över till ett sånt system att vi med några dagars mellanrum för över ett större antal rättelser antingen på för- eller eftermiddagen.

Rättelser som gjorts 26.2:

• Problemen med att uppdatera evenemang är rättade och det borde fungera. Meddela om ni ännu stöter på problem.
  • Kyrkor, lokaler och begravningsplatser går att uppdatera.
  • Tidsinställningen för nyheter borde fungera som den ska.
  • Flera små rättelser i utseendet och uppdateringen.

Större problem som vi är medvetna om och jobbar på

(Eller sånt vi får många frågor om i stödet.)

- Sidmallen med bildgalleri är sönder och vi försöker fixa det. Bildgalleriet visar därför 3-5 versioner av samma bild. Om ni har bråttom så kan ni gå och radera överloppsversionerna.
- Nyhetsbilderna syns inte just nu i samband med nyheten på nyhetssidan. De håller vi på att rätta till. Nyhetsbilderna ska inte mera synas på sajtens förstasida.
- Det är problem med kontaktpersonerna i evenemang. Kontaktpersonerna förs inte över från Katrina och Prime som de ska.
- Bilderna i länklistorna ser inte alltid helt ok ut. Vi håller på att fila på länklistornas utseende. Om ni har bråttom med saken så kan ni byta ut bilderna.
-Då du klickar på en kontakt så kommer du till första sidan.
- Problem med att uppdatera blanketterna. Det här fungerar men kan ännu vara lite långsamt.
- Logorna ser inte ännu helt rätt ut.
Dataskyddsbeskrivningarna kommer automatiskt till alla blanketter.
- Uppdateringen försvinner och man måste lägga in ett frågetecken efter. Det här har vi löst och kommer snart att få med det i den nya versionen.

Kyrkans kommunikation lägger till Beslutsfattande i gråa balken vecka 10 och 11. Efter det kan ni bearbeta sidan vid behov.

Sånt du kan påverka själv

Vi har haft problem med att flytta över huvudbilden så vi har satt en gemensam bild för alla församlingar. Om du vill byta er egen huvudbild lägg till den på sidan och så meddela oss så tar vi bort den gemensamma bilden som nu är där. Sen syns er bild. Som huvudbild fungerar till exempel en bild som är 1865 x 820. JPGbild.

Om er huvudbild beskärs konstigt så föreslår vi att ni byter ut den.

Karusellens innehåll flyttades inte över som sådant. Du kan själv lyfta nya bilder till karusellen. Portletten finns precis under Dagens ord.

Bildbehandlingen i Klockaren har ändrat. Det betyder att de bilder ni tidigare lagt ut kanske inte är rätt beskurna för de platser där de nu är lyfta. Kolla igenom sidorna och ändra bildstorlek i ett bildbehandlingsprogram eller i Klockarens egen bildbehandlare. Och byt till exempel länklistans utseende till någon annan. Bekanta dig med hur den nya bildprocessorn fungerar.

Blanketterna behöver göras om i det nya verktyget. Det här gäller inte Klockarens automatiska ämbetsbevisblanketter och inte responsblanketten. Instruktioner för hur ni gör blanketter.

Om du inte orkar vänta på att följande rättas till så kan du göra det själv:

• Du kan också själv bygga en ny karusell med nya bilder. Karusellens portlett finns precis under Dagens ord.

Nya instruktioner finns tillgängliga

Efter lanseringen är det dags att se över tillgängligheten.

Efter nya versionen av Klockaren är det dags för er att börja se över tillgängligheten på era sidor. Alla Klockarenförsamlingars sidor ska vara tillgängliga och ha en tillgänglighetsbeskrivning senast 23.9.2020.

Vi ansvarar för att den tekniska plattformen är tillgänglig, men innehållet på sajten är på ert ansvar.