I Klockaren kan man skapa blanketter där användaren kan ge respons för t ex önskan om förbön, anmäla sig eller t ex önskan om kontakt.
Responsblankett, finns färdigt bland sidornas blanketter. Den lyftas fram på önskat ställe.
Än så länge är det bättre att använda bordsdator när du jobbar med blankettverktyget, hellre än laptop.
Blanketter
Här redogör vi för basfunktionerna i det blankett verktyget.
Blanketternas centrala administration
Du skapar blanketter genom att gå till vänstra menyn, välj Blanketter
På den första sidan finns en lista på blanketter som skapats. Dessa blanketter kan sorteras enligt namn eller datum då skapade. Här finns också en sökfunktion med vars hjälp du kan söka med hjälp av ett ord.
Blankettens tilläggsfunktioner (slutförandesida, blankett med flera sidor, obligatoriska fält)
1. Skapa ett nytt blankettbotten
Klicka på plus-tecknet som finns överst till höger på sidan.
2. Ange blankettens grunduppgifter
Ge blanketten ett namn genom att klicka på den gråa rubriken 'Namnlöst formulär' och vid behov en kort beskrivning genom att klicka på texten 'Lägg till en kort beskrivning för det här formuläret'.
Då öppnas till höger en lista med användbara element och olika typer av frågor. Med musen kan du därifrån dra det element du vill ha i blanketten. Dra elementet till rutan som har en streckad linje som ram.
Det flesta element har två flikar: standard och egenskaper.
När du fyllt fälten för det aktuella elementet kan du klicka bort rutan med hjälp av krysset uppe till höger.
Upprepa detta för alla element du vill ha i blanketten.
Du kan återvända till att redigera ett element genom att klicka med musen på elementet.
Du kan flytta ordningen på elementen genom att dra med musen.
Du kan också kopiera och ta bort element i en blankett genom att föra musen över elementet och klicka på på bilderna som dycker upp i det övre högra hörnet.
Obs! Kom ihåg att spara dina justeringar i blanketten genom att trycka på knappen 'Spara formulär'.
För att komma till blankettens inställningar ska du trycka på de tre punkterna som finns uppe till höger i blankettfönstret.
Ett nytt fönster dycker upp med blankettens formulärinställningar. I den finns två flikar:
Formuläralternativ:
Vi rekommendera att du använder funktionen CAPTCHA för att minska skräppost.
Välj att blankettens uppgifter sparas automatiskt i Klockaren.
E-postpåminnelser
Välj att skicka en e-postavisering för varje post och sen under rubriken Till adress till vilken epost aviseringen går. Använd kommatecken om du väljer flera adresser. Du behöver också fylla i fältet för Företagsnamn och Ämne.
Tryck till sist på knappen Färdig. och sen till sist spara dina justeringar i blanketten genom att trycka på knappen 'Spara formulär'.
Vi rekommenderar att ni också väljer Kräver CAPTCHA för att minska på mängden skräppost som kommer via automatiska roboter.
Du kan kolla hur blanketten ser ut för användaren genom att trycka på knappen 'Förhandsgranska formulär'. Knappen finns längs ner på blanketten.
Uppgifter som finns i läget för förhandsgranskning kan inte sändas till den angivna eposten. För att testa blanketten skall du först trycka på publicera-knappen. (Genom att ha tryckt på publicera knappen är blanketten ännu inte synlig offentligt.) Därefter kan du kopiera blankettens adress genom att trycka på länk-knappen uppe till höger.
Blanketten publiceras genom att trycka på knappen 'Publicera'. Blanketten är ändå inte synlig offentligt. Blanketten bör vara publicerad innan den tas i bruk.
7. Blankettens tilläggsfunktioner (slutförandesida, blankett med flera sidor, obligatoriska fält)
Lägg till slutförandesida, sida som bekräftar att blanketten sänts iväg
Till blanketten kan man sätta till en funktion där användaren får bekräftat att blanketten är korrekt ifylld och ivägsänd med hjälp av en slutförandesida. Gå då till de tre punkterna till höger om blankettens namn. Välj 'Lägg till slutförandesida'. Fyll i titel och en rad med den hälsning du vill ge den som sänt in en blankett. Du vet att blanketten har en slutförande sida när bollen under texten 'Success Page' strax till vänster om de tre punkterna är grå.
Tryck på bollen så kan du se innehållet för slutförandesidan.
Om du vill skapa en blankett med omfattande innehåll eller innehåll inom olika ämnesområden kan du använda funktionen att infoga flera sidor i en blankett. Då kan du gruppera blankettens fält till mindre helheter på olika sidor. Du gör det genom att trycka på de tre punkterna till höger om blankettens namn, välj 'Skapa sida'. En ny sida är skapad och du fogar in de element du önskar. Du kan också välja hur den flersidiga blanketten ser ut för användaren. Det finns två alternativ: ett långt streck med bollar uppe i blanketten eller sidvisning nere i blanketten. Använd funktionen via de tre punkterna som heter Växla sidnumreringsäge.
I blanketten kan skapas regler för ifyllande. Det gör du i via Regler som finns i den övre svarta balken. Du kan t ex välja vad som görs om man i något fält svarar på ett visst sätt.
Redigera blankett och se data som sänts in vid blankett
Du kan redigera en blankett som redan finns med hjälp av de tre punkterna som finns till höger i blankettlistan.
Följande funktioner finns bakom de tre prickarna:
Kopiera blankettens url-adress. Om du vill förhandsgranska eller dela
Se data som sparats via blanketten
Redigera blanketten
Kopiera blanketten
Exportera uppgifter som sparats i blanketten, t ex genom en excel-fil
Den tidigare blanketten för beställning av ämbetsbevis skall inte användas (sen mars 2021) av privatpersoner. Bara företag, till exempel banker eller juristbyråer, kan i fortsättningen använda blanketten. Blanketten har ändrats så att den motsvarar företagens behov.
Beställning av ämbetsbevis för privatpersoner
Tjänsten Beställ ämbetsbevis öppnade i december 2020. Via tjänsten kan man beställa ett ämbetsbevis över sig själv eller en släktutredning för bouppteckning. Tjänsten finns på adressen bestallambetsbevis.fi, beställämbetsbevis.fi och tilaavirkatodistus.fi. Tjänsten plockar automatiskt uppgifterna ur Kirjuri. Nya funktioner i Kirjuri gör att både ämbetsbeviset och räkningen skickas samtidigt till kunden.
Den som beställer ämbetsbeviset loggar in i tjänsten med bankkoder eller mobilt bank-id. Tjänsten är på svenska, finska och engelska.
Det finns gemensamma länkar som du kan plocka in i en länklista.
Beställning av ämbetsbevis för ombud (företag)
Bara företag, till exempel banker eller juristbyråer, kan i fortsättningen använda Klockarens färdiga blankett för beställning av ämbetsbevis. Blanketten har ändrats så att den motsvarar företagens behov.
Gör såhär för att ta i bruk beställningsblanketten av ämbetsbevis för ombud
Skapa en undersida under balken 'Information, kansli' om Ämbetsbevis. (Se härÖppna länk i ny flik hur skapa undersida.) På sidan bör ingå information om priserna för ämbetsbevis.
För att få församlingens egna beställningsblankett för ämbetsbevis ska du kontakta Klockarens svenska stöd via Stödtjänsten Ipp. Meddela då: a) Till vilken/vilka epostadresser beställningarna för ämbetsbevis skall skickas. b) Länkadressen till platsen på er sida var ni informera användarna om priserna för beställningen. Det krävs av lagen. Här kan du läsa mera om hur tänka när det gäller att sätta ut info med bilagor.
När du fått klartecken och webbadress till församlingens egna beställningsblankett skall du skapa en länk till församlingens beställningsblankett för ämbetsbevis på sidan. (Se härÖppna länk i ny flik hur länka.)
Sidan är TLS-skyddad, men eftersom blanketten skickas per epost kan man inte fråga efter personnumret.
Formulera era länkar tydligt
Tänk på det här där ni från webbsajten länkat till blanketten. I länken borde tydligt framgå att den är bara för ombud. På webbsajten bör ni lägga till den nya länken för privatpersoner (bestallambetsbevis.fi, på finska tilaavirkatodistus.fi). Privatpersoner kan inte mera beställa ämbetsbevis via klockarenblanketten. Tjänsten finns som gemensam länk i Klockaren och webbannonser finns i SacristaÖppna länk i ny flik.