- Klockaren för nybörjare
- Hur logga in?
- Klockarenstödet
- Kriskommunikation
- Utveckling och nyheter
- Ny sida
- Förstasidan
- Artiklar - skapa och redigera innehåll
- Bilder
- Bilagor
- Video
- Blanketter
- Länkar
- Gemensamt innehåll
- Sociala medier
- Inbäddningsverktyg
- Nyheter
- Evenemang
- Kontakter
- Kyrkor och lokaler, begravningsplatser
- Användarrättigheter - roller
- Webbseminarier
- Tillgänglighet
- Specialmodul
- Statistik
- Dataskyddsbeskrivning
- Chattbanner för kyrkans samtalstjänst
- Ta i bruk Klockaren
Ny sida
I Klockaren kan du skapa oändligt många sidor. Den nya sidan kan bli antingen en undersida eller en sida på samma nivå som den du befinner dig på.
Så här gör du för att skapa ny sida
- Gå till den sida under vilken du vill skapa en ny sida.
- Klicka på funktionen i den övre menyn.
- Ett nytt fönster dyker upp. På den ska du fylla i information om den nya sida.
Fyll i:
Sidans namn som automatiskt blir en del av sidans internetadress t.ex. Bön i vardagen
Beskrivning för söktjänster Fyll i en beskrivning på max 140 tecken. Tänk på hurdana ord användaren kunde tänkas använda för att hitta din sida. En beskrivning för exemplet Bön i vardagen kunde innehålla ord som bön, vardag, sorg, glädje, gud. Orden skall vara inbakade i en eller flera vanliga meningar, inte en uppräkning av ord. Såhär: Bön som stöd i vardagen. Du kan be till Gud när du känner sorg, glädje eller tacksamhet. Det är viktigt att det finns en beskrivning på alla sidor eftersom Google använder texten när den visar sökresultat. Beskrivningen kan också infogas senare via sidans inställningar i övre menyn
Sidmodell Välj en sidmodell som passar dig bäst. Det finns flera alternativ att välja i listan. Beroende på vilken sida du befinner dig på och hurdant ditt innehåll är, finns det flera olika alternativa sidmodeller att välja mellan. Du kan bekanta dig med de olika sidmodellerna här.
Övriga inställningar Välj om sidan blir En undersida till den här sidan eller Sidan blir en sida på samma nivå som den här sidan. Du kan också välja att sidan namn inte syns i den vänstra sidmenyn. Kryssa då för Dölj i menyn. - Tryck sedan på Spara och gå till sidan du skapat
- Den sida du kommer till är en sida som inte ännu har något innehåll.
Via denna länk hittas en video som beskriver hur du skapar en nya sida i klockaren.
Vilken sidmodell ska jag välja?
Sidmodell beror på hurudant innehåll den ska ha och var den ska placeras. Om du vill att sidan ska synas i den vänstra sidmenyn så bör du välja en sidmodell som har sidmeny.
Om du i misstag väljer fel sidmodell eller vill ändra dig är det bara att radera den. Skapa sedan en ny av den sort du vill ha och infoga innehållet som finns kvar i klockarens artikel arkiv.
Ta bort eller byta sidmodell
I Klockaren kan man inte byta sidmodell. Man byter sidmodell genom att radera den gamla och skapa en ny. Till den nya sidan kan man infoga artiklar som fanns på den sida som raderats.
Ta bort sida
Gå till sidan du vill radera. I den övre menyn, ska du trycka på skräpkorgen.
Byta sidmodell
Ta först bort den sida som har en sidmodell du inte vill ha. Sen kan du skapa en ny sida med den sidmodell du önskar. På den nya sidan kan du infoga artiklar och innehåll som fanns på sidan du raderat. De finns sparade i Klockaren. Du hittar dem genom att trycka på husknappen.
Ändra sidornas ordningsföljd
I Klockaren finns verktyget sidkarta. I sidkartan kan du flytta och ordna hierarkin på undersidorna. Sidkartan finns i den vänstra menyn.
Alla innehållsartiklar kan flyttas från en sida till en annan. Man kan också visa samma innehållsartikel samtidigt på flera olika sidor.
Via denna länk hittas en videoinstruktion hur sidkarta fungerar.
Sidans meta-data
Sidans meta data (inställningar) kan ändras via den övre menyn.
I det fönster som öppnas finns allra överst en meny med rubrikerna: Allmän-SEO-Grafisk utseende-Avancerad av vilka de två första är i bruk, dvs Allmän och SEO.
Allmän
- Här kan man ändra sidans namn. Dvs det som syns i webbläsarens adressfält, url och i navigeringsmenyn.
- För webbplatsens chefredaktör finns här möjlighet att:
1. En knapp att välja om vill visa offentliga sidors hierarki.
2. Under rubriken URL kan sidans adress redigeras. Obs! När sidans adress ändrar påverkar det funktionen av länkar som leder till den sidan. Därför bör en adressändring vara igenomtänkt. När du gjort en ändring i sidans adress kan du kolla sidans länkar inom sidan med verktyg som finns på nätet. T ex Online Broken Checker som du hittar via denna länk.
Via denna länk hittar du en videoinstruktion hur ändra sidans namn.
SEO
SEO = Search Engine Optimation, översatt till svenska sökmotoroptimering. Innehållet här påverkar således sidans synlighet i sökmotorer. Via denna länk kan du läsa mera om optimering av innehållet i sökmotorer i den finska klockarenguiden
Tryck på SEO och dragspelet öppnar sig:
HTML-titel
Den info som finns i detta fält syns i webbläsarens rubrik och i sökmotorns rubrik.
Använd så beskrivande rubrik som möjligt och gärna med termer som finns i innehållet.
Beskrivning
Det du skriver i fältet för beskrivning syns i sökmotorerna på följande sätt.
Om det fattas text i fältet för beskrivning, väljer sökmotorn den text som hittas bäst. Det valet kan vara mycket misslyckat. Därför lönar det sig att fylla i fältet för sidans beskrivning. Texten i detta fält påverkar på ett betydande sätt klickarpå sökresultatets länkar.
Lägga till sidans beskrivning som syns när Google visa sökresultat. Gå till SEO och skrolla neråt till Meta-taggar, Beskrivning. Fyll i och spara.
Via denna länk hittas en videoinstruktion hur ändra sidans beskrivning.
Gör en sidan till utkast
För att dölja en sida så att den inte syns offentligt går du till sidan du vill dölja. I den övre menyn finns en knapp där du kan göra en publicerad sida till utkast och tvärtom.
I sidmenyn ser du även att en liten ikon uppenbarat sig som också visar att sidan är ett utkast.
Du kan redigera sidan som utkast och sedan igen trycka på knappen utkast, då är sidan publicerad. Knappen uppe i övre menyn visar igen publicerad.
Här finns en video hur du gör en sida till utkast.
Var finns alla artiklar - artikeladministration
I den vänstra menyn, välj Artiklar, finns en möjlighet att administrera artiklar. Funktionen finns tillgänglig för webbplatsens chefredaktör. Här finns en lista på alla artiklar som finns på webbplatsen. In vid varje artikel som är i bruk någonstans på webbsidan finns texten " I bruk". Den är låst. Till vänster om artiklar som inte är i bruk finns knappen: "ta bort artikel".