Sociala medier och inbäddningsverktyget

Anvisningsvideo hur man bäddar in sociala medier med verktyget (innan uppdatering februari 2020) i Klockaren

Med hjälp av inbäddningsverktyget kan du bädda in sociala medier i en innehållsportlett. Genom att bädda in t.ex. församlingens Facebooksida kan du göra webbtjänsten mer levande. När du bäddar in olika sociala medier med hjälp av inbäddningsverktyget anpassar sig sidan till den skärm användaren använder.

Inbäddningsverktyget stöder följande tjänster: YouTube, Vimeo, Facebook, Twitter, Google Maps och allmän inbäddning. Tyvärr går det inte med hjälp av verktyget att bädda in Instagram. Ett instagram konto kan bäddas in med hjälp av gratisverktyg som hittas på nätet. T ex Snapwidget.

Du kan också lägga in en video i Media highlight portletten. Via denna länk kan du kolla hur det görs.

Facebooksida, Instagramkonto, Youtubekonto skrivs ihop och med stor begynnelsebokstav.

Hur bäddar jag in sociala medier i en innehållsportlett?

1. Inbäddningsverktyget finns i den övre dragspelsmenyn

Inbäddningsverktyg finns i övre dragspelsmenyn

2. Klicka på den sociala medie tjänst du vill bädda in och följ instruktionerna som uppenbarar sig i textfältet under logon (OBS! I äldre webbläsare syns instruktionstexten nödvändigtvis inte!).

3. Kopiera ID eller url-adress som du vill bädda in i textfältet, tryck på Skapa en inbäddningskod. (Om det i slutet av adressen finns extra tecken kan de lämnas bort. Exempel: I adressen http://www.youtube.com/watch?v=mSG16neopfs&app=desktop kan tecknen efter & lämnas bort. Då blir det följande url-adress som ska klistras in i inbäddningsverktyget: http://www.youtube.com/watch?v=mSG16neopfs)

Obs! I slutet av YouTube-videor visas normalt förslag på andra videor. Om du inte vill att såna ska visas kan du lägga till koden &rel=0 efter videons adress före du trycker på Skapa en inbäddningskod.

4. Under knappen Skapa en inbäddningskod får du din inbäddningskod och instruktioner hur du ska använda koden.

5. Kopiera koden och klistra in den i innehållsportletten på den sida du vill att inbäddningen ska synas. Inbäddningen syns i den publicerade webbtjänsten. Den syns inte i textediteringsverktyget. Använd alltid kodläget när du klistrar in en kod i innehållsportletten. Du kommer i kodläge genom att i texteditorn trycka på knappen . När du klistrat in inbäddningskoden tryck på samma knapp igen.

6. Tryck på publicera knappen

Här en länk så du kan se hur Kimitoöns församling bäddat in sin facebook sida längst ner på första sidan.

Hur får jag bort de förslag till andra videon Youtube ger i slutet videon?

Exempel http://www.youtube.com/watch?v=mSG16neopfs&rel=0

Andra inbäddningar

I internet hittas många andra tjänster, med vars hjälp man kan bädda in på församlingens webbsida.

Inbäddningar skapas i Klockaren genom att kopiera inbäddningskoden från den tjänst du använder. Gå till innehållsportletten. Tryck på källa-knappen Källa knapp som finns i texteditorn som finns i texteditorn. Klistra in koden i en innehållsportlett. Tryck på källa knappen inge för att återgår till normalt läge. Publicera

För Twitter kan du skapa en inbäddningskod via adressen

twitter.com/settings/widgets/new/user

Kopiera inbäddningskoden och klistra in den i innehållsportletten efter att du tryckt på källa-knappen  i texteditorn.