Kugghjul.

Utveckling och nyheter

(Sidan är senast uppdaterad 30.9.2021.)

Hurra! Bloggverktyget är klart

Nu är bloggverktyget klart att använda. Du hittar "Bloggar" i vänstra, svarta balken i uppdateringsverkyget. Instruktioner

Vi kommer ännu att utvecka olika sätt att lista och lyfta bloggarna. De här förändringarna och annat småfilande på bloggen fortsätter vi med senare i höst, när vi ser vilka behov som stiger fram i användningen.

Ifall du har önskemål kring bloggverktyget så meddela oss gärna via självservicepunkten ipp.evl.fi. Vi diskuterar också gärna det här i Facebookgrupperna.

Kaffekopp vid lapptoppLär dig nya funktioner i Klockaren genom att se på korta videor

Fråga: Hur lär jag mig enklast nya funktioner i Klockaren då den hela tiden utvecklas?

Svar: Vi har inlett en ny serie med korta instruktionsvideor där vi visar hur du gör det som är nytt i Klockaren. Ta en kaffekopp, luta dig tillbaka i stolen och se en video om bloggverktyget.

Annat nytt i utvecklingen

• Ny version av mobilmenyn
  • Knappen för specialtecken är tillbaka i texteditorn
  • Ett antal fel är korrigerade

Markus Norrgran, Ambientia

Jag gillar speciellt att utvecklingen av Klockaren är fråga om ett långvarigt projekt

Läs hela presentationen i SacristaÖppna länk i ny flik.

Tidigare nyhetsbrev i pdf-formatÖppna länk i ny flik finner du också där.

Månadens tips

Visste du att du kan lägga in en bild på en sida direkt då du uppdaterar sidan? Att du inte först behöver gå till bildbanken och ladda upp bilden där? Det gör redigeringen av sidan lite smidigare. Läs instruktionen

Tyngdpunkter i utvecklingen under hösten

Popup för att godkänna kakor kommer till webbplatserna

Vi gör användningen av kakor tydligare genom att ge besökaren en möjlighet att bestämma vilka kakor hen godkänner. Det här löser också problemet med försvunna Facebookinbäddningar för de besökare som går med på att godkänna kakorna.

Livet efter coronan kräver nytänk om strömningar

Strömningar i större utsträckning är här för att stanna och vi planerar just nu hur de bättre kan lyftas fram i Klockaren.

Bilder från Katrina och Prime till Klockaren

Många församlingar använder Katrina eller Prime så vi försöker som bäst hitta en lösning så att bilder kunde flyttas över direkt från dem till Klockaren, och inte som nu att man skilt måste mata in bilderna i Klockaren.

Besökare och redaktörer tyckte till om Klockaren

Besökarundersökningen

I våras gjorde vi en undersökning riktad till besökare som låg ute på församlingarnas webbplatser i tre veckor. Sammanlagt 2 908 personer svarade på enkäten.

Tydligast kom det fram att andra människor och livet i församlingen intresserar. Läs resultaten av undersökningen i Klockarenguiden.

Många församlingar har redan bett om sina församlingsspecifika svar. Om ni inte har gjort det och vill ha dem så be om dem via stödet.

Uppdaterarundersökningen

Vi gjorde också samtidigt en undersökning bland Klockarens redaktörer om webbkommunikation och om Klockaren. 272 personer, varav 252 Klockarenredaktörer, svarade på enkäten. I vår rapport tar vi fasta på det som gäller Klockaren.

Bekanta dig med båda rapporterna och våra rön

Halvårsöversikt: Hur går det för Klockaren?

Vi har gjort en halvårsöversikt över Klockaren. Församlingarnas webbplatser har haft dryga 3 640 000 unika besökare under perioden januari-juni 2021. Kolla in dessa och andra siffror i halvårsöversikten.

Uppdatera era tillgänglighetsutlåtanden

Man ska årligen uppdatera webbplatsens tillgänglighetsutlåtande, så det är alltså dags för de flesta församlingar. Under det gångna året har vi gjort många tekniska ändringar som förbättrar tillgängligheten. Och därför har vi nu uppdaterat mallen för tillgänglighetsutlåtanden, så att de räknar upp bara de brister som nu finns.

Vi rättar bristerna i tillgänglighet på AA-nivå och uppdaterar mallen två gånger i året, på sommaren och mot slutet av året. Det finns ännu sånt som ska rättas och vi tar itu med det senare i höst.

Se exempel på hur andra byggt upp sina sidor

Vi har gjort en helhet med visuellt överskådliga tips och idéer från olika församlingarÖppna länk i ny flik. Se och bli inspirerad! Men eftersom vi inte hinner titta igenom alla sajter så vill vi gärna att du tipsar oss om sådana sidor som du tänker att andra kunde inspireras av. Helheten är på finska så om du undrar över något som inte framgår av bilderna så är det bara att fråga.

Tag kontakt

Produktägare

Ansvarar för utvecklingen av Klockaren.

Produktchef

Julia planerar utveckling av Klockaren, organiserar stödet och uppdaterarna, användarundersökningar, kommunikation

Ta kontakt med stödet via Självservicepunkten på adressen ipp.evl.fi

Klockarenstödets sida