Guldfärgade kugghjul.

Utveckling och nyheter

(Sidan är senast uppdaterad 1.3.2021)

Utveckling under våren

Bloggning i Klockaren

Under årens lopp har församlingsanställda kommit med önskemål om att det skulle finnas ett bloggverktyg i Klockaren. Nu utreder vi hur stort behovet av ett bloggverktyg som del av Klockaren är. Berätta vad du tycker genom att svara på frågan i den interaktiva gallupen i nyhetsbrevet (eller i FacebookÖppna länk i ny flik)! Håll utkik efter nästa nyhetsbrev så får du veta hur det gick.

Specialmodulens utseende och mobilanvändning

Vi har under vårens lopp vidareutveckat specialmodulens utseende och stegvis gjort förbättringar. Vi har minskat användningen av typsnittet Martti för att utseendet ska rimma med själva huvudsidans utseende och gjort försikta förändringar för att specialmodulen ska se modernare ut. Den största förändringen gjorde vi förra veckan då vi gjorde en stor förändring i hur mobilmenyn ser ut och fungerar. Vi gjorde först de stora förändringarna, det vill säga i hur mobilmenyn fungerar men fortsätter ännu att finslipa både funktioner och utseende under de kommande veckorna.

Klockarens ämbetsbevisblankett ersätts för privatpersoners del av onlinetjänsten Beställ ämbetsbevis

Ämbetsbevisblanketten ska från och med 17.3.2021 inte mera användas av privatpersoner. Bara företag, till exempel banker eller juristbyråer, kan i fortsättningen använda blanketten. Blanketten ändras så att den motsvarar företagens behov.

Formulera era länkar tydligt

Tänk på det här där ni från webbsajten länkat till blanketten. I länken borde tydligt framgå att den är bara för förtag. På webbsajten bör ni lägga till den nya länken för privatpersoner (bestallambetsbevis.fi, på finska tilaavirkatodistus.fi). Privatpersoner kan efter 17.3 (obs. nytt datum) inte beställa ämbetsbevis via klockarenblanketten. Tjänsten finns som gemensam länk i Klockaren och webbannonser finns i Sacrista.

Tjänsten tar uppgifterna ur Kirjuri

Tjänsten Beställ ämbetsbevis öppnade i december 2020. Via tjänsten kan man beställa ett ämbetsbevis över sig själv eller en släktutredning för bouppteckning. Tjänsten finns på adressen bestallambetsbevis.fi, beställämbetsbevis.fi och tilaavirkatodistus.fi. Tjänsten plockar automatiskt uppgifterna ur Kirjuri. Nya funktioner i Kirjuri gör att både ämbetsbeviset och räkningen skickas samtidigt till kunden.

Den som beställer ämbetsbeviset loggar in i tjänsten med bankkoder eller mobilt bank-id. Tjänsten är på svenska, finska och engelska.

Gemensamt material i fastan

Ekofastan satsar i år på vatten. Det finns en gemensam länk som heter Ekofastan - vårda vatten.

Det finns också en gemensam länk till årets fastekalender. Du har också möjlighet att använda kalendern som bild på sidan.

Månadens vink - tillgänglighet

Tänk på att en bildlänks alternativa (alt) text ska berätta vart länken leder, inte vad som finns i bildlänkens bild.

Klockarenstödet via självservicepunkten

Klockarenstödet flyttade i början av året över till självservicepunkten ipp.evl.fi. Om du vill ha betjäning på svenska så finns i övre högra hörnet en rund boll med dina initialer. Du kan högerklicka på den och byta språk. I fortsättningen minns verktyget din inställning.

Har du goda idéer till hur Klockaren kunde utvecklas? Du kan berätta för oss om dem via Självservicepunkten (ipp.evl.fi).

Kamratstöd är bra

Visste du att det finns två kamratstödsgrupper i Facebook - KlockarenÖppna länk i ny flik och Lukkarin tekjätÖppna länk i ny flik? Gå med! Om du redan är med så bjud in dina kolleger som jobbar med Klockaren att gå med. Liten eller stor fråga så är det många erfarna där som kan tipsa dig.

Klockarproducent Tuija Hyttinen, Kuopio

Det gemensamma visuella uttrycket och siduppbyggnade när en viktig igenkänningsfaktor.

Läs hela presentationen i SacristaÖppna länk i ny flik.

Vi som utvecklar Klockaren

Webbredaktör

Julia är med i utvecklingen och ansvarar för Klockaren på svenska.

Webbtjänstproducent

Ansvarar för utvecklingen av Klockaren.