Guldfärgade kugghjul.

Utveckling och nyheter

(Sidan är senast uppdaterad 1.6.2021)

Nu ligger fokus i utvecklingen på bloggverktyget

Tack till alla er som röstade i nyhetsbrevet och i Facebook och delade era synpunkter kring ett bloggverktyg i Klockaren. En övervägande majoritet tyckte det skulle vara bra, så det spåret kör vi vidare på. Bloggverktyget kommer att vara klart senast sommaren 2021. Tekniska instruktioner för hur bloggen fungerar och stöd i planeringen publiceras i Klockarenguiden.

Du kan påverka utvecklingen av Klockaren på flera sätt

Fyll i enkäten till uppdaterare

I år riktar sig enkäten om webbarbete till alla församlingsanställda som uppdaterar i Klockaren eller i något annat webbverktyg. Vi vill gärna höra vad du tycker om Klockaren så vi vet vad vi i första hand ska satsa på i utvecklingen inkommande höst. Svaren används också i projektet som utreder hela kyrkans kommunikation. Så fyll i enkäten och påverka både Klockarens utveckling och kommunikationsplaneringenÖppna länk i ny flik. Vi presenterar en sammanfattning av svaren i ett nyhetsbrev i höst.

Berätta för utvecklingsteamet om dina idéer via Självservicepunkten

Vad tycker du kunde bli bättre och underlätta användningen av Klockaren? Skriv till oss via ipp.evl.fi och berätta om dina utvecklingsidéer. Vi går igenom alla idéer som kommer in och bedömer hur nyttiga och brådskande de är.

Delta i diskussionerna i Facebook-grupperna

Det finns två Facebookgrupper, KlockarenÖppna länk i ny flik och Lukkarin tekijät (på finska). Där delar anställda i olika församlingar med sig av sin erfarenhet av arbetet med Klockaren, diskuterar utvecklingsidéer och problem. Kom med!

Några små nyheter

• Specialmodulen: Möjlighet att ställa in vit bakgrund för specialmodulens logo, Logon är länk till specialmodulens förstasida, Mobilmenyn fick länk till specialmodulens förstasida
  • Sidmall 1.14: Huvudbilden syns också i mobilen
  • Antalet tecken i Dagens ord har höjts så det ska rymmas i sin helhet på webbplatsens förstasida.

Användarundersökning på era sidor

Vi kommer att lägga ut en användarundersökning på alla lanserade Klockarensidor 10.5. Det kommer en knapp i kanten på webbplatsen som leder till undersökningen. Den ligger kvar tills vi får in tillräckligt med svar för att kunna dra allmängiltiga slutasatser om vad användarna anser. Du får läsa mer om resultaten i nyhetsbrevet i augusti.

Användarundersökningen är stängd och har tagits bort från församlingens sida. Ta kontakt med stödet och du önskar få resultatet för er församlings del.

Ny chattbanner för Kyrkans samtalstjänst

Meddela oss om ni har den gamla lila chattbannern på era sidor. Så byter vi ut den mot den nya.

Tillgängligheten kräver åtgärder

Kontrollera att länken "Tillgänglighetsutlåtande" längst nere på sidan, under sidfoten, leder rätt. Instruktioner för hur du använder länken till tillgänglighetsutlåtandet.
Kom ihåg att uppdatera ert tillgänglighetsutlåtande ett år efter att ni gjorde det, alltså i vår eller i början av hösten. Vi uppdaterar Klockarens mall för tillgänglighetsutlåtande under sommaren.

Kaffekopp vid lapptoppLär dig nya funktioner i Klockaren genom att se på korta videor

Fråga: Hur lär jag mig enklast nya funktioner i Klockaren då den hela tiden utvecklas?

Svar: Vi har inlett en ny serie med korta instruktionsvideor där vi visar hur du gör det som är nytt i Klockaren. Ta en kaffekopp, luta dig tillbaka i stolen och se en video om hur du tidsinställer länkar i länklistor. Det har kommit 11.3.

Se exempel på hur andra byggt upp sina sidor

Vi har gjort en helhet med visuellt överskådliga tips och idéer från olika församlingarÖppna länk i ny flik. Se och bli inspirerad! Men eftersom vi inte hinner titta igenom alla sajter så vill vi gärna att du tipsar oss om sådana sidor som du tänker att andra kunde inspireras av. Helheten är på finska så om du undrar över något som inte framgår av bilderna så är det bara att fråga.

Outi Pukari, Jyväskylä

Det bästa med Klockaren är att verktyget är enkelt och lätt att använda

Läs hela presentationen i SacristaÖppna länk i ny flik.

Vi som utvecklar Klockaren

Produktägare

Ansvarar för utvecklingen av Klockaren.

Produktchef

Julia planerar utveckling av Klockaren, organiserar stödet och uppdaterarna, användarundersökningar, kommunikation

Ta kontakt med stödet via Självservicepunkten på adressen ipp.evl.fi

Klockarenstödets sida