Utveckling och nyheter

Vi som jobbar med Klockaren är nu sammanlagt cirka 4 000 personer i församlingar i Finland, utomlands och i centralförvaltningen. Över 90 procent av församlingarna har tagit i bruk Klockaren.

Under våren har vi rott iland utvecklingen till följande version av Klockaren. Tack för all er hjälp med att hitta och rapportera fel!

Under augusti och september koncentrerar vi i utvecklingsteamet oss främst på tillgänglighetskorrigeringar i Klockaren. Församlingarna ansvarar för att innehållet på de egna sidorna är tillgängligt och för att webbplatsens huvudfärg är tillräckligt mörk.

Efter tillgänglighetskorrigeringarna fortsätter vi med rättelser i uppdateringsverktyget. Allra först vill vi åtgärda problemet med att uppdateringen ibland inte syns fast man är inloggad och man måste skriva ett frågetecken efter adressen. Vi ser också till att mobilvyn för undersidorna får det nya utseendet.

Se vårens webbseminarier

Om du missade vårens webbseminarier om hur du använder verktyget eller gör bättre innehåll till sidorna och om sociala medier och webb så finns de lagrade och du kan titta på dem när du har en ledig stund.

Nya webbseminarier finns i planerna för hösten. Mera information om dem kommer senare.

Karusellens bildstorlek

Vi har fått många frågor om karusellens bildstorlek. På förstasidan och på kapellförsamlingens förstasida rekommenderar vi till exempel 435 x 435 pixels.

I karusellen i sidmall 1.12 och 1.13 fungerat bland annat 1015 x 1015 pixels.

Mer om bildstorlekar

Alla församlingars webbplatser ska vara tillgängliga 23.9.2020

Alla Klockarensajter ska ha ett tillgänglighetsutlåtande på sina sidor senast 23.9.2020. Vi har gjort en mall som ni kan dra nytta av. Det kom en ny version av den 10.9. (Sista förändringen gjord 15.9.) Före ni skriver utlåtandet ska ni åtminstone ha gjort en egen utvärdering av sidans tillgänglighet. Läs instruktionerna noga.

Kyrkan kommunikation höll ett webbseminarium om tillgänglighet i Klockaren 23.4.2020

Fortbildningen handlar om vad tillgänglighet innebär i praktiken och vad det kräver av redaktörna. Digital Accessibility Lead Timo Övermark från Eficode höll fortbildningen.

Vi har förbättrat det gemensamma materialet

Länklistorna ändrade delvis utseende i och med ansiktslyftet på sajterna. Vi har gjort om de gemensamma bildlänkarna så de ska fungera bättre. Samtidigt har vi tagit bort dubletter. Så nu kan det löna sig att en gång kolla igenom de gemensamma länkar ni har använt att de fortfarande fungerar i sin kontext.

Dragspelslänkarna är tillgängliga

Tidigare stod det "Läs mera" under de gemensamma dragspelslänkarna som du kan använda under "Livets fester" och under "Stöd och hjälp". Det är inte tillgängligt, så dem har vi nu ändrat.

Under evl.fi:s livstid har vi lagt till och tagit bort sidor. Texterna under Stöd och hjälp har vi jobbat om. Dragspelslänkarna är nu i enlighet med det. Här i Klockarenguiden kan du se vilka dragspelslänkar det nu finns.

En förbättring ger mindre skräppost via blanketterna

Det har kommit mera skräppost än tidigare via blanketterna. Vi har förbättrat blanketternas captchafunktion. Den kan du aktivera i blanketternas inställningar. På det här sättet försöker vi få bukt med eller åtminstone minska mängden skräppost orsakade av automatiska robotar.

Tips på sånt du kan förbättra på sidorna

Nu kan du lägga in en favicon på sidan

Nu kan du byta ut er favicon, det vill säga det gröna korset som automatiskt syns på fliken i bläddraren.

Skapa en slutförandesida till er responsblankett

Du kan lägga till en slutförandesida till en blankett. Den bekräftar för användaren att blanketten är korrekt ifylld och har skickats vidare. Du kan till exempel skriva in en kort hälsning och berätta på vilket sätt svaren behandlas.

Ändra antalet evenemang som visas på en gång i evenemangskalendern

Du kan ändra hur många evenemang som visas på en gång i evenemangskalendern via kugghjulet precis under Mission och utvecklingsarbete.

Byt den gemensamma huvudbilden mot en egen

Till följd av vissa tekniska problem i uppgraderingen har vi satt en gemensam bild för alla församlingar. Gör så här för att byta till en egen:

1. Ladda upp den bilden du vill ha. Som huvudbild fungerar till exempel en bild som är 1865 x 820. JPGformat.
  2. Meddela stödet så tar vi bort den gemensamma bilden.

Fixa till länklistornas utseende

Nu efter uppdateringen så har länklistorna ändrat utseende. Det betyder att de kan innehålla bilder som beskärs konstigt på något ställe. Du kan byta länkutseende på en länklista eller ladda upp en ny bild för att få med bilden i sin helhet.

Hund i stickad ylletröja på mattens fötter.

Vi som utvecklar

Webbredaktör

Julia är med i utvecklingen och ansvarar för Klockaren på svenska.

Webbkommikationsplanerare

Ansvarar för utvecklingen av Klockaren.