Kugghjul.

Utveckling och nyheter

(Sidan är senast uppdaterad 13.12.2022)

Nytt 12.12.2022

Församlingsvalet i bakspegeln

På valkvällen hade webbplatsen Klockaren på en och samma gång över 400 000 besökare från Finland och runt om i världen som var intresserade av församlingsvalet. Härligt!

Servrarna höll för 375 000 besökare, men efter det kraschade de. Servrarna kunde fås i gång igen genom att förkorta tiden för inloggade användare från en timme till en halv timme.

Klockaren har nu många fler församlingar och användare än när den i tiden skapades. Vissa delar av den tekniska helheten kommer att ändras för att Klockaren i fortsättningen ska klara av topparna och det stora användarantalet bättre, och för att de avbrott som tidvis har besvärat systemet ska kunna kontrolleras. Det första steget är att förkorta inloggningstiden för användarna till en standardinställning på 15 minuter. Systemet frågar om användaren vill fortsätta vara inloggad, men för säkerhets skull lönar det sig i fortsättningen att spara den sida som man uppdaterar innan man tar kaffepaus.

Trots de tekniska utmaninganra var det till all tur också mycket som gick bra under valkvällen. :)

 

Gemensamt innehåll för julen

Nytt gemensamt innehåll för julenÖppna länk i ny flik i år är små videor om annandag jul och trettondagen.

SacristaÖppna länk i ny flik finner du också juliga bilder för sociala medier.

Läs mer om julmaterial

 

Publikationspaus och stödet under jul

Klockarenstödet svarar med fördröjning under mellandagarna, dvs. vecka 52 (tisdag-fredag). Inga nya webbplatser publiceras heller under veckorna 51–52.

Fridfull juletid!

 

Kalevi Koistinen

Klockarenproducenter: Kalevi Koistinen

"Det bästa är att få frågor, kommentarer och utvecklingsförslag av Klockaren-användarna."

Läs hela presentationen i SacristaÖppna länk i ny flik.

Tidigare nyhetsbrev i pdf-formatÖppna länk i ny flik finner du också där.

Kaffekopp vid lapptoppLär dig nya funktioner i Klockaren genom att se på korta videor

Fråga: Hur lär jag mig enklast nya funktioner i Klockaren då den hela tiden utvecklas?

Svar: Vi har inlett en ny serie med korta instruktionsvideor där vi visar hur du gör det som är nytt i Klockaren. Ta en kaffekopp, luta dig tillbaka i stolen och se en video om bloggverktyget.

Andra Klockaren-nyheter

  • Inbäddningarna för församlingsvalet upphör att fungera vid årsskiftet. Notera det här i församlingens kommunikation på webbplatsen. Tack!
  • Den visuella uttrycket för Gemensamt ansvar förnyas för år 2023. Gemensamt innehåll för kampanjen kommer att finnas i Klockaren. 

Månadens tips: Församlingens webbevenemang på Evl.fi-sidorna

På webbplatsen Evl.fi finns en sammanställningssidaÖppna länk i ny flik som listar församlingarnas direktströmmade gudstjänster och andakter. Den egna församlingens evenemang som strömmas kan tas upp på denna lista med nyckelordet "evlstromning".
Lyft evenemanget på webbplatsen evl.fi på följande sätt

  1. Skapa evenemanget i Klockaren och se till att evenemanget har ett slutdatum och en länk till strömmen. Strömningsplattformen har ingen betydelse, bara tittarna kan öppna den på evenemangets sida.
  2. Lägg till nyckelordet ”evlstromning” för evenemanget.

Det lönar sig att lägga till närmare information om evenemanget redan i rubriken, om det kommer på en gemensam webbplats. (Om det i förgranskningen endast står ”predikogudstjänst” och platsen inte nödvändigtvis nämns alls, är det inte särskilt användarvänligt för dem som tittar igenom listan.)

Du kan lägga till nyckelordet ”evlstromning” också i efterhand till ett redan existerande evenemang.

Läs mer om strömningar till evl.fi

Aktuellt

React & Share -tjänsten möjliggör en kvalitetsförbättring av sidornas innehåll. Församlingarna kan nu skaffa tjänsten till ett av Kyrkostyrelsen framförhandlat pris. Läs mer om React & Share-tjänsten nedan och kolla in presentationsvideon (på finska).

Församlingarna har nu möjlighet att skaffa tjänsten React & Share till ett av Klockaren framförhandlat ramavtal. Tjänsten uppmuntrar webbsidornas besökare att ge feedback om sidorna och gör det enkelt att dela dem vidare. React & Share är ett hjälpmedel i att mäta, prioritera och utveckla ert webbinnehåll. Med hjälp av tjänsten säkerställer ni att webbsidorna verkligen kommer till nytta och betjänar dem som besöker sidorna. React & Share används bl.a av tidningen Kirkko ja kaupunki , samt av flertalet offentliga tjänster såsom THL, Tullen och Polisen
 

Församlingarna har nu möjlighet att skaffa React & Share-tjänsten till sina webbsidor till skäligt pris. Då tjänsten är i bruk på webbsidorna kan besökaren enkelt ge respons kring sidorna med hjälp av reaktions- och tryckknappar. Responsrapporter kan beställas direkt till e-posten och för de största församlingarnas/samfälligheternas del kunde man följa och behandla responsen med hjälp av tjänstens verktyg.

 

Om ni är intresserade av att skaffa denna tjänst till era webbsidor, ta kontakt med reeta.kujanpaa (at) evl.fi.

Läs mer om tjänsten här. (på finska)

Se React & Share-tjänstens presentationsvideo här.

 

 

Klockaren minns redaktören i en timme

I fortsättningen minns Klockaren din inloggning i en timme istället för två. Det här betyder att om du lämnar datorn i mer än en timme så blir du tvungen att logga in på nytt i Klockaren. På det här sättet försöker vi minska tillfälliga belastningstoppar som systemet utsätts för. 

Söktjänsten känner igen delar av sammansatta ord

Vi har lagt till ordlistor till Klockaren. Besökaren kan nu använda en del av ett sammansatt ord, till exempel i evememangskalendern (och sidans Sök). Redaktören behöver inte mera lägga till nyckelord för att underlätta sökningen. Nyckelord ska användas enbart för att skapa listor.

Förändringen gäller inte namn. Sökordet "Lotta" hittar inte "Charlotta".

Företag beställer ämbetsbevis via ämbetsbevistjänsten

Tjänsten Beställ ämbetsbevisÖppna länk i ny flik har nu utvecklats så att också företag kan beställa sina ämbetsbevis den. Den här funktionen lanseras kring den 10 oktober. Samtidigt lägger vi in en länk till tjänsten på den automatiska beställningsblanketten i Klockaren. Den 17 oktober raderar vi blanketten helt och hållet, men länken till tjänsten blir kvar. Uppdatera er webbplats med information om den nya tjänsten för företag.

Sänd oss era undersökningsrapporter

Har ni låtit göra utomstående besökarundersökningar eller har Regionförvaltningsverket synat era sidor i sömmarna? Om svaret är ja, är resultatet av vikt för utvecklingen av Klockaren som helhet.

Facebook-grupperna flyttar till Teams

Alla som deltog i träffen var ense om att de kamratstödsgrupper som nu finns i Facebook i dagsläget ska flyttas över till Teams. Det här sker nu under hösten. Vi informerar om övergången i alla kanaler och hoppas att vi ses också i Teams.

Ta kontakt med stödet via Självservicepunkten på adressen ipp.evl.fi

Klockarenstödets sida

Reeta Kujanpää

Produktchef, deltid

Att planera utvecklingen, organisera utvecklingsgruppen, guiderna, kommunikation


Julia Lundell

Produktägare

Ansvarar för utvecklingen och är teamledare

Mitt stora intresse för tillfället är att rida och hästar.
Till familjen hör tre barn, en katt, en utflyttad dotter och ett barnbarn. 


Juho Niemelä

Produktchef, deltid

Nyhetsbrevet och övrig kommunikation, fortbildning