Utveckling och nyheter

Vi har vi kommit så långt med tillgänglighetskorrigeringarna att det finns plats i utvecklingskalendern för andra utvecklingsuppgifter. Planen är att uppdatera specialmodulernas utseende och att lägga till tidsinställning för länklistor.

Publicering av sajter håller jullov 4.12–11.1. Så ta snarast kontakt om ni tänkt publicera ännu i år och inte har bokat in ett datum. Skriv till stödet.

Porträtten syns automatiskt i evenemangen

Flera församlingar har önskat att anställdas porträtt skulle vara förhandsinställda att synas. Nu är de det. Det betyder att porträtten syns i ett evenemang, förutsatt förstås att du valt en kontaktperson för evenemanget och hen har ett porträtt lagrat. Porträtten syns också till exempel på sidorna för grupper.

Tänk gärna på att det är trevligt att se ett ansikte på den som håller till exempel en mässa och lägg till hen som kontaktperson trots att man sällan behöver få kontakt med en präst eller kantor just då.

Du har fortfarande möjlighet att dölja personporträtten i ett enskilt, publicerat evenemang eller på en gruppsida med hjälp av kugghjulet under kontaktpuffen.

Annat som också utvecklats i oktober

• Rättade fel:
    • Det fungerar igen att lägga in Youtubevideor i karusellen.
    • Det fungerar att lägga in en minivideo istället för huvudbild i specialmodulerna.
    • Bilderna syns i Evenemangslista enligt sökord.
    • Evenemangsflödet enligt lokal visar rätt evenemang igen.
  • Flera förbättringar i tillgängligheten.
  • Den föråldrade tillgänglighetstämpeln togs bort ur sidfoten.

Bläddrarnas nyaste utveckling påverkar lyft av sociala medier i Klockaren

Moderna bläddrare behandlar spårningskakor på ett nytt sätt. Vi använder inte spårningskakor på Klockarensajterna, men största delen av lyften i sociala medier gör det. Det här gör att lyft (inbäddningar) från sociala medier inte laddas på sidan om inte användaren skilt godkänner spårningskakor. Vi har en större utredning på gång kring möjligheten för användaren att välja vilka kakor hen godkänner. Vi strävar efter en lösning som gör att då användaren godkänner kakor så syns lyften av sociala medier normalt.

Webbplatsen Jul.fi öppnar första advent

Webbplatsen jul.fi förnyas och öppnas första söndagen i advent. På webbplatsen kan man titta på julevangelievideon och öppna dagens lucka i kyrkans julkalender. Det lönar sig att titta i kalendern varje dag eftersom tidigare luckor inte kan öppnas.

Dela gärna länken till jul.fi flitigt i olika kanaler under tiden 29.11 till 25.12. Använd hashtaggen #julfred. Jul.fi kommer också att synas i våra nationella kanaler under advent och jul. På finska är adressen joulu.fi och taggen #joulurauha.

Kalendern och videon kommer att finnas som gemensamma länkar som du lätt kan lyfta till er webbplats.

Domsöndagen och Första advent i videoserien om helgdagar

I serien med videor kring helgdagar är Domsöndagen det nyaste inslaget och kommer i dagarna som gemensamt material. Håll också utkik efter videon om Första advent.

Vi som utvecklar

Webbredaktör

Julia är med i utvecklingen och ansvarar för Klockaren på svenska.

Webbkommikationsplanerare

Ansvarar för utvecklingen av Klockaren.

Klockarproducent Taneli Nurmenniemi i Ulvila

Man blir inte lämnad ensam med sina problem.

Läs mer om Taneli i Sacrista.