Guide till Klockaren

Här hittar du praktiska råd och tips hur du uppdaterar och jobbar i Klockaren. Ifall du inte hittar svaret på din fråga, ta gärna kontakt med klockaren@evl.fi. 

Direktadressen till den här sidan är evl.fi/klockarenguide

Här hittar du även alla svenskspråkiga anvisningsvideor.

Svenskpråkiga webbfortbildningar på Youtube

Klockaren för nybörjare

 

Beställ Klockarens nyhetsbrev. Det utkommer ca en gång i månaden, eller så ofta vi har möjlighet att författa ett. Där berättar vi vad som är på gång inom utveckligen av Klockaren och det finns tips på aktuellt som du kan utnyttja på er webbplats.

Viktigt att komma ihåg

Förhandsvisning

I Klockaren finns inte någon förhandsvisning av sidan du jobbar med. Det går alltså inte att inne i verktyget kolla hur det du just skrivit ser ut när det är publicerat. Det lönar sig därför att be IT-stödet installera en annan webbläsare (Chrome, Firefox) på din dator. Då kan du i den ena webbläsare jobba i Klockaren (inloggad) och i den andra kan du förhandsgranska sidan (utan att vara inloggad).

Interna länkar

När du skapar interna länkar, skriv endast in slutdelen av adressen i adressfältet, t.ex. såhär /livets-fester/konfirmation. Såhär fungerar länkarna sedan efter publiceringen och den tillfälliga adressen blir domän.

Hur håller jag reda på sidomallarna?

Det är omöjligt att komma ihåg vilken sidomall de olika sidorna använder. Vilken tur att det finns en liten i-knapp bredvid redigeringsknappen uppe till höger på sidan. När du trycker på den, kan du kontrollera vilken sidomall som är i bruk.

Varje sida behöver Rubrik 1

Varje sida ska ha en rubrik som är av modell rubrik 1. Rubriken skapar du i texteditorn genom att skriva en lämplig rubrik till din artikel, måla den och väljer Rubrik 1 i menyn med olika formatmallar. Övriga rubriker på samma sida ska vara rubrik 2-4.