Bilder kan laddas upp direkt från egen dator eller från klockarens Bilder och bilagor-arkiv. Klockarens arkiv för bilder och bilagor finns i den vänstra menyn. Bilder kan infogas i portlett för Bild- och video, innehållsportlett eller karusell. Bilder används också i länklistor.
Vi rekommenderar att bilder främst används i portlett för Bild- och video.
Om du infogar bild i en innehållsportlett bör du själv se till att bilden anpassar sig på ett bra sätt i en telefon.
Ladda upp bilder i Klockarens arkiv. För att underlätta arbetet på sajten framåt rekommenderar vi att du i arkivet skapar mappar med tydliga rubriker enligt sidor, ämnesområde, tema, församling eller anställda. Det lönar sig att skapa lämpliga storlekar av bilderna innan bilderna förs över till Klockarens arkiv. I Klockaren finns möjlighet att göra en lätt redigering av bilder, som beskärning och ändra storlek. Bilder som laddas upp i Klockarens arkiv får vara max 7 Mt. Stora bilder sparas ofta långsamt i klockarens bildarkiv. Därför rekommenderar vi att man inte laddar upp stora bilder i Klockaren.
Infoga bilder i Klockarens arkiv
Bilden infogas i arkivet på följande sätt:
Gå till vänstra menyn, välj Bilder och bilagor.
Gå till den mappen där du vill ladda upp filen. Eller skapa en ny mapp med hjälp av det blåa plus-tecknet uppe till höger. Här lönar det sig att skapa ett enkelt och överskådligt system med mappar så att alla medarbetare hittar.
När du är inne i mappen där du vill infoga en bild, kan du på två olika sätt infoga bilder:
a) Öppna mappen på din dator och dra från den mappen till mappen i Klockarens arkiv.
b) Tryck på det blåa plustecknet uppe till höger. Om du vill infoga flera bilder bilder välj alternativet Flera dokument. Har du bara en bild ska du välja Vanligt dokument.
Tryck på knappen Välj fil och sök upp bilden/bilderna på din dator.
Bilden storlek får vara max 7 Mt. Stora bilder sparas ofta långsamt i klockarens bildarkiv. Vi rekommenderar att man inte laddar upp stora bilder i Klockaren
Varför sparas en stående bild som liggande?
Orsaken är att Windows har satt till fogat felaktig metadata i bilden. Du kan svänga bilden med hjälp av klockarens bildhanteringsvektyg eller öppna den med ett bildhanteringsprogram (ex. Paint) och spara den utan att redigera. Genom att spara den tas felaktig metadta bort. Till sist ska du för över bilden till klockaren igen.
Flytta och ta bort bilder i Klockarens arkiv
Flytta
När du vill flytta en bild i klockarens bildarkiv ska du trycka på de tre punkterna och välj alternativet 'Flytta'.
I det fönster som öppnas skall du trycka på 'Välj'. Välj den mapp du vill flytta bilden till. Tryck på 'flytta'.
När du vill flytta flera bilder gör det genom att kryssa i för de bilder du vill flytta och tryck sedan på flytta pilarna uppe till höger.
Ta bort bild ur arkivet
Ta bort bilder ur klockarens bildarkiv genom att trycka på de tre punkterna och välj alternativet 'Ta bort'.
Bekräfta ännu genom att tryck på ok i fönstret som dyker upp.
När du vill ta bort flera bilder görs det på samma sätt som när du vill flytta flera bilder.
Redigera bilder i Klockarens bildarkiv
I klockarens bildarkiv kan man redigera bilder enligt behov. Den bildprocessor, som tidigare gjort olika storlekar av bilden, är borta. Nu kan bildens storlek fritt redigeras enligt behov. Man kan också göra vissa redigeringar av bilden, som att beskära, justera färg mm. Bilden som förs över till Klockaren ändras inte. I Klockaren kan den sen redigeras.
Här beskriver vi hur du redigerar en bild under följande rubriker:
Så här öppnar du en bild som ska redigeras i klockarens bildarkiv
Rotera, ändra storlek och beskära bild
Justera färg
Justera bildens mättnad, kontrast och ljusstyrka
Ångra redigering
Spara
Observera! När du redigerar bilden i Klockaren så ändrar också originalet. Då ändrar också bilden på alla ställen den finns uppladdad i Klockaren. När du vill redigera en bild som redan finns i Klockarens bildarkiv och du inte med säkerhet vet om den finns i användning någonstans på sidan, ska du ladda ner den på din egen dator och sen ladda upp den på nytt i Klockaren med nytt namn. Då kan du redigera den.
När du redigerar en bild i det skedet att du hämtar en bild från bildarkivet till en bild- och videoportlett/innehållsportlett sparas det en ny version av bilden i bildarkivet.
Så här öppnar du en bild som ska redigeras i klockarens bildarkiv
Gå till klockarens arkvi för bilder och bilagor som finns i vänstra menyn. Sök fram den bild du vill redigera. Klicka på de tre punkterna som finns till höger om bilden och välj alternativet Redigera med bildredigerare.
Bilden öppnas i ett nytt fönster. I nedre kanten finns tre verktyg för redigering av bild.
Rotera, ändra storlek och beskära bild
Verktyget längst till vänster används för att rotera en bild, ändra storlek och beskära.
1. Rotera, 90 grader i gången med hjälp av pilarna.
2. Ändra storlek genom ändra pixel värdet i de två fälten.
3. Beskär genom att ta tag i den lilla vita rutan i högra nedre hörnet av bilden. För med musen tills bilden är den storlek du önskar. Sen kan du med hjälp av musen föra rutan till det område av bilden du vill använda.
Justera färg
Det andra verktyget, som finns i mitten, är ett färgfilter. Här kan du justera bildens färger.
Justera bildens mättnad, kontrast och ljusstyrka
Det tredje verktyget som finns till höger används för att justera bildens mättnad, kontrast och ljusstyrka. Justera genom att föra bollen till höger eller vänster. Avsluta med att trycka på utför.
Ångra redigering
Innan du sparar kan du ännu välja att ta bort något av dina redigeringmoment. Funktionen finns i mitten uppe i bilden.
Spara
När du är klar med redigeringen av bilden, tryck på spara knappen, som finns längst ner till höger.
Bilder kan användas i Bild och video-portlett, innehållsportlett eller i länklistor. Den bästa platsen för bilder är ändå i Bild- och video portletten. Då skalas bilderna automatiskt för visning i olika apparater. Om man infogar en bild i en innehållsportlett bör man själv se till att bilden skalas på rätt sätt i en mobilversion.
Bild och video-portlett
En bild infogas till en Bild- och video portlett genom att klicka på
I fönstren som öppnas ska du klicka Lägg till en bild som ska visas.
Bild kan väljas endera direkt från din dator eller från klockarens bildarkiv.
Om du väljar att hämta en bild direkt från din dator tryck på Välj mapp. Då förs du över till dators filer.
När du hämtar från Klockarens bildarkiv ska du söka fram bilden, klicka på den. I fönstret som visas ska du välja knappen nere till höger där det står'Lägg till'.
Uppgifter för bilden fylls i innan den publiceras.
Bildtext: Texten kommer att finnas under bilden (undantag sidmodell 1.14 stora översta bild där texten kommer ovanpå bilden). Skriv en kort och klar bildtext.
Alt-text (obligatoriskt): Skriv gärna två meningar och använd punkt vid meningens slut. Det är obligatoriskt att skriva alt-text. Det är den alternativa texten du skriver in som en beskrivning av bilden för den som inte kan se den. Det är förstås speciellt viktig för dem som har nedsatt syn och använder skärmläsare. Alt-texten syns även då bilden av någon orsak inte kan visas. Alt-texten gör också att Google bättre kan ”läsa” dina bilder.
Kryss för:
Alternativet 'Besökaren kan klicka på bilden för att se den i större format' betyder att för användaren som klickar på bilden öppnas en större version av bilden i webbläsaren.
Alternativet 'Bilden syns som stor webbannons' bör du kryssa för när när du väljer bild överst på sidmodell 1.14, Kom med.
Innehållsportlett
Fungerar bäst om du inte sätter både text och bild i samma innehållsportlett.
Om du ändå vill infoga både bild och text i samma innehållsportlett är det bra att infoga marginal i bilden. Det gör du genom att i redigeringsläge högerklicka med musen på bilden, välj Bildegenskaper och infoga 10 för Horis. marginal och 10 för Vert. marginal. Här kan du också justera bildens storlek.
Församlingens anställda eller kanske en frivillig fotointresserad medlem kan fotografera bilder för webbsidan. Man kan fotografera evenemang, människor, platser, byggnader och lokal natur mm.
Bilder finns också att hämta från Kyrkans bildbank eller genom att söka i gratis bildbanker.
Kyrkans bildbank
I kyrkans bildbank (Gå till sacrista.fi, välj Kommunikation-Visuell kommunikation-Kyrkans bildbank) finns bilder som församlingar och medier kan använda gratis. I bildbanken finns person-, illustrations- och evenemangsbilder. Samlingen kompletteras hela tiden. Bilderna får användas enligt god sed i samband med nyhetsförmedling om kyrkan. Skriv alltid ut varifrån du tagit bilden (t.ex. fotografens namn/Kyrkans bildbank). Medier behöver inga användarnamn eller lösenord för att kunna använda bildbanken, men de måste godkänna användarvillkoren. Församlingarna kan ta del av ett större utbud bilder, ca 5000, i bildbanken. För att få tillgång till dem bör man be om användarrättigheter av Kyrkostyrelsens fotograf Aarne Ormio
Huvudbilden på förstasidan
Med huvudbilden menas bilden på förstasidan som är lika bred som hela sidan. Det lönar sig att satsa lite extra på bilden. Bilden fångar besökarens blick och skapar mycket av stämningen på webbplatsen. Med hjälp av bilden kan du skapa en lokal känsla på webbplatsen ifall det syns bekanta ställen eller människor på bilden. Det är endast chefredaktören som kan byta ut huvudbilden.
Hur byter jag ut huvudbilden?
Gå till vänstra menyn, välj Byt huvudbild.
Ett nytt fönster öppnar sig där du kan byta ut huvudbilden i Klockaren.
Ladda upp en ny huvudbild genom att välja en jpg-fil från din dator. Observera att bilden du laddar ska vara minst 1900 pixel bred. Efter uppladdningen bearbetas bilden och den får automatiskt rätt storlek.
Huvudbilden måste vara i jpg-format och minsta möjliga storleken är 1900x620 pixel. Om bilden är i något annat format än jpg eller ifall den är fel storlek, godkänner verktyget inte bilden. Det går alltså inte att lägga till en bild i fel format. Om man använder samma förhållande i större bilder så blir det rätt, t ex 1900x836 px.
Huvudbilden kan också fungera som en en länk. En bild med julmotiv kan till exempel vara en länk till julsidan. Lägg till länken i fältet där det står länkens url. Ifall du länkar till en lokal sida i den egna webbtjänsten behöver du endast fylla i slutdelen av adressen, t.ex. /familjefester. Ifall länken går till en annan webbtjänst, måste du fylla i hela adressen t.ex. http://evl.fi/. Länkens text syns när du flyttar musen över bilden. Länkens mål anger ifall länken öppnar sig i ett nytt fönster eller i samma fönster.
Om du har kvar den bilden på förstasidan som vi bytte till i och med Klockarenförnyelsen 2020 (dopbilden) och vill byta till församlingens egen så kontakta KlockarenstödetÖppna länk i ny flik.
När du bytt huvudbild notera följande om att dela via Facebook:
Om du delat något på facebook via församlingens huvudbild så minns Facebook den gamla bilden. För att ta bort Facebooks minne gör på följande sätt:
1. Gå till Facebook debuggerÖppna länk i ny flik
2. Skriv in adressen och tryck på debug
3. Tryck på Scrape Again. Klart.
4. Gör en helt ny delning till Facebook av sidan.
Rättigheter att publicera bilder
Fotografering av religionsutövning, och även barn, är speciellt känsligt. Därför ska du alltid be om lov av dem som syns på bilden då du fotograferar – om det gäller minderåriga behövs föräldrarnas samtycke. I princip räcker ett muntligt avtal.
Kom ihåg att man inte får stjäla bilder från webben. Använd istället gratis bildbanker.
Det är tillåtet att publicera bilder som är fotograferade på allmänna, öppna evenemang. Men kan ändå vara bra att kolla med personer (särskilt barn) som syns tydligt, innan du publicerar. Bilder från privata tillställningar behöver alltid samtycke innan de publiceras.
Ordning i bildarkivet
Det lönar sig att sätta ner lite tid på att i förhand planera hur du organiserar dina bilder i bildbanken. Gör det innan du börjar ladda ner bilder. På grund av det kan det bli svårare att hitta bilderna ifall du inte funderat på mapparna i förväg. Det är speciellt viktigt i större församlingar eller samfälligheter att ha ett fungerande system för bilderna i bildbanken.
Hur fixar jag det i praktiken?
Bildbanken är uppbyggd på samma sätt som dina mappar på din egen dator. Du kan fundera vad som fungerar bäst i din församling eller samfällighet. Det här kan du göra på olika sätt. Du kan ordna bilderna:
enligt sidorna (rekommenderas varmt)
enligt arbetsområde (t.ex. diakoni, fostran...)
enligt tema (t.ex. dop, begravning...)
enligt församlingarna i samfälligheten
enligt de anställda
Du kan också kombinera olika sätt. I en större församling eller samfällighet kan du skapa ett system med mappar för de olika sidorna och ännu lägga till mappar för de enskilda församlingarna. För de enskilda församlingarna är det även bra att på förhand lägga till mappar för olika arbetsområden eller teman.
Ett exempel på ett fungerande system för bildmappar i bildbanken (enskild församling)
Mappar för enskilda sidor och deras undersidor
Familjefester
Dop
Konfirmation
Bröllop
Begravning
Hjälp och stöd
Diakoni
Familjerådgivning
Träffa prästen
Begravningsplatser
Delta
Frivillig
Hjälpledarutbildning
...
Bildstorlekar
Använd bildstorlekar i Klockaren som är så nära användningsplatsen som möjligt. Med Klockarens bildhandteringsverktyg kan du också förminska och beskära en bild om det inte är möjligt före bilden laddas upp i Klockarens arkiv.
Rekommenderade bildstorlekar
Första sidans huvudbild 1900x820 px
Bloggens huvudbild 1920x1080 px
Kom med (sidmodell 1.14) sidans huvudbild 1200x800 px 1000x440 px fungerar också bra
Bild- och videoportlett bred 750x500 px, smal 500x300 px
Bilden storlek ska vara mindre än 7,3 Mt. Större bilder sparas inte. Stora bilder laddas upp långsamt, vänta därför en stund.
Hur skapar jag ett bildgalleri?
1. Skapa en mapp i Klockarens bildarkiv med de bilder du vill att ska finnas i bildgalleriet.
Minimistorlek för en bild i bildgalleriet är 200x200 px.
Bilderna kommer att visas i bokstavsordning. Om du vill ha dem i en annan ordning kan du infoga siffror först i bildens titel, 001, 002, 003 ...
Om du vill ha bildtext ska den sparas i bildarkivet, tryck på de tre punkterna för bilden, välj redigera och fyll i bildtexten under rubriken beskrivning.
2. Skapa en ny sida, välj sidmall 1.11 Sida med bildgalleri och meny.
3. I mitten av sidan finns en portlett med ett kugghjul.
Tryck på den och du kommer åt att välja den bildmapp du vill visa. Leta reda på din bildmapp och tryck på Välj-knappen.
4. Ge bildgalleriet en rubrik.
Ifall du väljer att visa hela mappen syns alla bilder i bildmappen på sidan. Du kan också välja några enskilda bilder i mappen, då syns de utvalda bilderna i bildgalleriet.
I bildgalleriet är bilderna fyrkantiga. Men när användaren klickar på bilden så kommer den upp i orginalstorlek.
När du vill ta bort en bild ur ett bildgalleri ska du via vänstra menyns administration gå till bilder och bilagor. Sök fram mappen du använder i bildgalleriet. Klicka på de tre punkterna vid bilden du vill ta bort. Välj flytta till papperskorg.
Bildernas alt-texter
Alt-texten, den alternativa texten du kan skriva in som bildbeskrivning, är speciellt viktig för dem som har nedsatt syn och använder skärmläsare. Alt-texten syns även då bilden av någon orsak inte kan visas. Alt-texten gör att Google bättre kan ”läsa” dina bilder. Nu är tid att gå igenom alla bilder som är publicerade i Klockaren.
Bildernas alt-texter förbättrar betydligt webbsidornas tillgänglighet. Tillgänglighetsdirektiven kräver att allt webbinnehåll som inte är text erbjuds som ett textalternativ. Med andra ord måste bilder, videon och ljud-innehåll också presenteras med text.
Med hjälp av skärmläsaren kan synskadade via alt-texten ta del av bildens innehåll och information. En bra alt-text beskriver kort och tydligt bildens innehåll.
Bildens alt-text är viktig också med tanke på sökmotorerna. En bra alternativ text lyfter webbsidans placering högre i sökresultatet och påverkar bildens sökresultat.
Bilder som du lägger upp på webbplatsen, ska oavsett var de finns, förses med en alt-text. Detta gäller alltså
bilder som lagts upp i innehålls- och videoportletten
nyhetsbilder
evenemangsbilder
bilder du infogar i texteditorn
länklistor
bildkaruseller
Hur skriver jag en bra alt-text?
Alt-texten ska beskriva bilden och förmedla bildens budskap så väl som möjligt.
Granska hur sidans text och bildtext beskriver bildens innehåll. Vad har blivit osagt? Vad är känslan? Man ska förstå vad som finns på bilden om man blundar och hör alt-texten. Skriv in det i alt-texten.
Använd punkt efter en mening.
Upprepa inte det som finns i texten och bildtexten.
Alt-texten behöver inta börja med ”På bilden finns...", för skärmläsaren berättar innan alt-texten att det handlar om en bild.
I alt-texten kan man också beskriva den stämning bilden vill förmedla.
Den lönar sig ändå att komma ihåg att texterna ska skrivas för människor, inte för sökmaskiner.
Använd inte alternativa texter för att lista sökord.
Exempel på bra och beskrivande alt-texter
Begravningsgästerna står i kyrkan. Vid altaret längst fram finns en kista med blommor. Altartavlan symboliserar uppståndelsen.
Biskop Björn Vikström sitter i sitt arbetsrum, pratar i mobilen och ler.
Var skriver jag in alt-texten?
Alt-texten skrivs in:
Bildportlett: Välj bild och innan du sparar skriv in den obligatorisk alt-texten.
Innehållsportlett: Bildens alt-text skrivs i bildarkivet. Vid bildens tre punkterna, välj redigera, välj egna fält.
Länklista: Innan du sparar skriv in den obligatoriska alt-texten som finns under bilden.
Första sidans huvudbild
Personalbilder (skriv bara personens namn)
Lokalens bilder
Nyhetsbilder
Är en bild också en länk?
Också bilder kan fungera som länkar, genom att man klickar på bilden så förflyttas besökaren till en annan sida. I Klockaren kan man göra länkar med hjälp av bild i portletter med karusell eller länklistor. Också en bild som infogas i en innehållsportlett kan vara länk.
Om bilden fungerar som en länk ska alt-texten berätta vart länken leder. Bildens alt-text kan t ex vara 'Mera information om familjerådgivningen'. I Alt-texten behöver det inte finnas ordet länk, för att skärmläsaren berättar ändå att det är en länk.
Text i bilder
När du använder dig av infografik eller bilder i samband med evenemang, se till att även budskapet finns tillhands i textform. Reklam i form av bild med infogad text fungerar ofta bra i tryck eller i sociala medier, men på webbplatsen fungerar de inte lika bra. Det beror på att
googles sökmotor inte hittar texten som finns i bilden
skärmuppläsaren inte kan läsa texten i bilden
texten i små bilder (t.ex. på mobilen) inte syns särskilt bra, även om användaren har utmärkt syn.
I Klockaren lönar det sig att med hjälp av länkverktyget skapa texten på bilden i stället för att göra det i ett bildredigeringsprogram.
Några principer för hur du använder text i kombination med bild
Skriv kort (högst en mening) och skriv med tillräckligt stort typsnitt. Lägg till samma text som bildens alt-text.
Se till att resolutionen är tillräckligt hög så att texten är läslig.
Kontrasten mellan bakgrund och text måste vara tillräckligt stor.
Texten bör vara tillräckligt stor.
Bildens text och siffror (olika former av infografik), bör också finnas i brödtexten.
Om det är mycket text placera en en ruta under eller forma texten med kontur.
Använd bild med plats för text.
Ifall det är omöjligt att i skriven text formulera innehållet, berätta för användaren i bildens alt-text och/eller rubrik vad bilden handlar om. En bild som är svår att beskriva i ord är bland annat en karta över begravningsplatsen.
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelsen på vår webbplats. Våra egna, nödvändiga kakor garanterar att webbplatsen är effektiv och användarvänlig.
På webbplatsen använder vi inbäddningar med videor eller annat innehåll från sociala medier. Det innehållet kan ha kakor som identifierar användaren. Du kan se innehållet endast om du godkänner kakorna.