Kugghjul.

Utveckling och nyheter

(Sidan är senast uppdaterad 3.11.2022)

Nytt 3.11.2022:

Lokalförnyelsen är klar - nu behöver församlingen redigera informationen om lokalerna

Det andra skedet av lokalförnyelsen är klart. På sidan Kyrkor/kyrka och lokaler finns nu en söktjänst. Församlingen behöver redigera informationen om lokalerna så att besökaren kan utnyttja söktjänsten. De nya fälten i sökfiltret syns först när församlingen fyllt i motsvarande information. Varje lokal behöver redigeras där det står "Typ av evenemang som ordnas här" under "Kriterier för listor och söktjänst" . Bland lokalens nyckelord finns "Övernattningställe" och "Vägkyrka" som nya val.

I första skedet förnyades utseendet och det kom ny information för lokalernar del, såsom max. antal personer, utrustning samt information och instruktioner kring bokning. Den här informationen behöver också läggas till skilt för varje församling. Allt som är nytt kring lokalerna finns märkt med grönt i Klockarenguiden.

Om du inte lyckas publicera ändringarna så kontrollera att alla obligatoriska fält är ifyllda. Notera att alt-texten för lokalens bild är numera obligatorisk och telefonnumror ska vara skrivna på ett visst sätt.

Läs mer och se instruktionernaÖppna länk i ny flik
 

Förbättningar i verktyget under oktober

  • Nyhetsbilder lyfts ur Klockarens bildbank och rubriken är ovanom bilden.
  • Församlingsfältet i evenemangskalendern har lyfts högre upp på sajter där församlingarna och samfälligheten är tillsammans. I den andra samfällighetsmodellen har fältet dolts.
  • Husknappen fungerar igen.  
  • Alla automatiska ämbetsbevisblanketter har tagits bort. Uppdatera er webbplats med korrekt information för företag. 
  • Uppdateringsverktyget är översatt till tyska.
  • Andra små rättelser

 

Resultatet från församlingsvalet kan visas direkt i en inbäddning på sajten

Församlingsvalets kandidater, röstningsställen och resultat kan visas i snygg utformning på församlingsvalets webbplats med hjälp av inbäddningar från valets resultattjänst.

Instruktioner för hur du bäddar in valresultatet på webbplatsen finns nu i Klockarenguiden.

Vi gör vårt yttersta för att sidorna inte ska bli överbelastade under själva valkvällen. Plan B är en direktlänk till resultatstjänsten från sidan som meddelar att tjänsten ligger nere för tillfället.

Läs mer om valet i KlockarenÖppna länk i ny flik

Anne Orre & Eva-Marié Björkman

Klockarenproducenter: Anne Orre & Eva-Marié Björkman

Många församlingar har kopplat Katrina eller Prime till Klockaren för att publicera evenemang. Den här gången presenterar vi Eva-Marié Björkman som jobbar med Katrina och Anne Orre som jobbar med Prime.

Läs hela presentationen i SacristaÖppna länk i ny flik.

Tidigare nyhetsbrev i pdf-formatÖppna länk i ny flik finner du också där.

Kaffekopp vid lapptoppLär dig nya funktioner i Klockaren genom att se på korta videor

Fråga: Hur lär jag mig enklast nya funktioner i Klockaren då den hela tiden utvecklas?

Svar: Vi har inlett en ny serie med korta instruktionsvideor där vi visar hur du gör det som är nytt i Klockaren. Ta en kaffekopp, luta dig tillbaka i stolen och se en video om bloggverktyget.

Utnyttja det Klockaren erbjuder i församlingsvalet

Använd inbäddningar för valets resultattjänst

Församlingsvalets kandidater, röstningsställen och resultat kan med hjälp av inbäddningar från valets resultattjänst visas på församlingens webbplats. Församlingarna gör själva inbäddningarna på sidan sidor med hjälp av inbäddningskoder.

När församlingen matar in information i systemet skapar resultattjänsten automatiskt inbäddningskoder. Inbäddningskoden infogas i en innehållsportlett i kodläge (Source) i webbplatsen Klockaren. Det här möjliggör att det för valinfon inte behövs en egen sidmall, utan inbäddningen kan göras på vilken innehållssida som helst. Noggrannare instruktioner om användning av inbäddningskoden publiceras senare i Klockarenguiden.

Kandidater och röstniningsställen kommer automatiskt att visas i inbäddningarna då kandidaterna fått sina nummer och församlingen godkänt uppgifterna som matats in. Uppgifterna som används i genelrepetitionen syns inte i inbäddningarna.

Inbäddningarna smälter in som en del av församlingens webbplats genom att de använder Klockaren-fonter och den egna webbplatsens huvudfärg. Här nere finns en illustration (på finska) av kandidatlistans inbäddning i en församling med två val. Länktexternas färg är densamma som webbplatsens huvudfärg.

Inbäddningarna kan också användas av församlingar som inte har Klockaren.

Ta i bruk sidmallen för valet och använd dig av gemensamt innehåll

Du kan ännu ta i bruk sidmall 2.50 som är planerad speciellt för valinformation. Du kan också lyfta gemensamt innehåll och gemensamma länkar till sidan.

Bädda in tjänsten Till vilken församling hör jag?

Hjälp den röstberättigade att veta till vilken församling hen hör genom att bädda in tjänsten "Till vilken församling hör jag" på era valsidor.

Blogga inför valet

Med bloggverktyget har du möjlighet att skapa en blogg om valet. Du kan också lyfta enskilda bloggartiklar till andra sidor med portletten Bloggpuff enligt nyckelord som finns längst ned i de flesta sidmallar. Se Borgås exempelÖppna länk i ny flik (på finska)

Klockaren minns redaktören i en timme

I fortsättningen minns Klockaren din inloggning i en timme istället för två. Det här betyder att om du lämnar datorn i mer än en timme så blir du tvungen att logga in på nytt i Klockaren. På det här sättet försöker vi minska tillfälliga belastningstoppar som systemet utsätts för. 

Söktjänsten känner igen delar av sammansatta ord

Vi har lagt till ordlistor till Klockaren. Besökaren kan nu använda en del av ett sammansatt ord, till exempel i evememangskalendern (och sidans Sök). Redaktören behöver inte mera lägga till nyckelord för att underlätta sökningen. Nyckelord ska användas enbart för att skapa listor.

Förändringen gäller inte namn. Sökordet "Lotta" hittar inte "Charlotta".

Företag beställer ämbetsbevis via ämbetsbevistjänsten

Tjänsten Beställ ämbetsbevisÖppna länk i ny flik har nu utvecklats så att också företag kan beställa sina ämbetsbevis den. Den här funktionen lanseras kring den 10 oktober. Samtidigt lägger vi in en länk till tjänsten på den automatiska beställningsblanketten i Klockaren. Den 17 oktober raderar vi blanketten helt och hållet, men länken till tjänsten blir kvar. Uppdatera er webbplats med information om den nya tjänsten för företag.

Sänd oss era undersökningsrapporter

Har ni låtit göra utomstående besökarundersökningar eller har Regionförvaltningsverket synat era sidor i sömmarna? Om svaret är ja, är resultatet av vikt för utvecklingen av Klockaren som helhet.

Facebook-grupperna flyttar till Teams

Alla som deltog i träffen var ense om att de kamratstödsgrupper som nu finns i Facebook i dagsläget ska flyttas över till Teams. Det här sker nu under hösten. Vi informerar om övergången i alla kanaler och hoppas att vi ses också i Teams.

Månadens tips: Kolla mobilanvändbarhet, tillgänglighet och sökoptimeringen på webbplatsen

Kolla webbplatsens mobilanvändbarhet, tillgänglighet och sökoptimering. Testa sajtens användbarhet snabbt och kostnadsfritt och få reda på eventuella problem. Verktyget är på engelska och finska. Till onlineverktygetÖppna länk i ny flik.
 

Tag kontakt

Produktägare

Ansvarar för utvecklingen och är teamledare

Mitt stora intresse för tillfället är att rida och hästar. Till familjen hör tre barn, en katt, en utflyttad dotter och ett barnbarn. 

Produktchef, deltid

Nyhetsbrevet och övrig kommunikation, fortbildning

Ta kontakt med stödet via Självservicepunkten på adressen ipp.evl.fi

Klockarenstödets sida