Kugghjul.

Utveckling och nyheter

(Sidan är senast uppdaterad 28.7.2022.)

Undersökning bland användare

Undersökningen om församlingarnas webbkommunikation och Klockaren har stängt. Undersökningen var avsedd för alla församlingsanställda som underhåller församlingarnas webbplatser. Resultatet av undersökningen kommer att användas i Klockarens utvecklingsarbete. Vi gör en sammanfattning av undersökningens svar i nästa nyhetsbrev och skriver mera om den här i Klockarenguiden.
 
Undersökningen bland besökare på Klockarens webbplatser görs nästa gång 2023. Sedan senaste undersökning bland besökare har vi inte gjort större förnyelser i Klockaren som skulle ha någon betydande inverkan på besökarnas upplevelse.

Nya funktioner för bloggar

Klockarens bloggverktyg har utvecklats med nya funktioner:

 • Om du inte anger en bild för en bloggartikel visas bloggseriens huvudbild automatiskt i listorna.
 • Ordningen på blogginlägg på en sida ändras om bloggens publiceringsdatum ändras.
 • På bloggarens sida listas alla bloggartiklar hen har skrivit.
 • Bloggartiklar kan snart listas med hjälp av nyckelord. För listningen har vi skapat en portlett. Den kommer vi centralt att lägga till i de flesta sidmallarna. Mer detaljerade instruktioner om hur man använder blogglistor kommer att uppdateras i Klockarenguiden under de närmaste veckorna.
 • Visuella förbättringar har också gjorts.

Läs mer om bloggverktyget

Klockarproducent: Johanna Häme, Tavastehus-Vanaja församling

Det bästa med Klockaren är att den är skräddarsydd för församlingarna.

Läs hela presentationen i SacristaÖppna länk i ny flik.

Tidigare nyhetsbrev i pdf-formatÖppna länk i ny flik finner du också där.

Kaffekopp vid lapptoppLär dig nya funktioner i Klockaren genom att se på korta videor

Fråga: Hur lär jag mig enklast nya funktioner i Klockaren då den hela tiden utvecklas?

Svar: Vi har inlett en ny serie med korta instruktionsvideor där vi visar hur du gör det som är nytt i Klockaren. Ta en kaffekopp, luta dig tillbaka i stolen och se en video om bloggverktyget.

Annat aktuellt on utvecklingen

 • Prime har uppdaterats så att bilder till evenemang överförs från Prime till Klockarens evenemangskalender. Med andra ord behöver du inte längre lägga till bilder i Klockarens administration för evenemang. Ändringen gäller församlingar där man tagit i bruk gränssnitt mellan Prime och Klockaren.
 • Evenemang som kräver förhandsanmälan visas nu i listan i den ordning som evenemangets tidpunkt anger.
 • Textfärgen i rullgardinsmenyn för församlingar har korrigerats.
 • Länkarna från kartornas inbäddningar fungerar igen.
 • Utlandsförsamlingar har lagts till i Google Analytics rapporteringsvyn.
 • Den nya rapportvyn för besökarstatistiken är publicerad. I rapporteringsvyn kan du till exempel granska antal besökare, populärt innehåll och vilken typ av apparat besökarna använder. Förutom webbplatsen för din egen församling eller samfällighet visar tjänsten även besökarstatistik för andra Klockaren-församlingar. Du måste logga in för att kunna använda tjänsten. Du hittar adressen till rapporteringsvyn och användarnamn i SacristaÖppna länk i ny flik. Instruktioner om hur du använder rapporteringsvyn finns i Klockarenguiden.
 • Nu finns utskriftsvänliga instruktioner (pdf-format) för Klockarens basfunktioner i Klockarenguiden. Instruktionerna riktar sig till mindre vana Klockaren-användare. 
 • Vi har lagt till en knapp i övre, svarta balken. Med hjälp av den kan du simulera hur sidan ser ut i olika skärmar, till exempel mobilen. Knappen har en symbol som ser ut som en mobiltelefon.
 • De gemensamma länkarnas söktjänst är förbättrad. Du kan söka länkar med hjälp av sökord.
 • Besökaren kan se videorna till slut före karusellen visar nästa element. Dessutom är det lättare att klicka på att man vill förflyttas till Youtube. Vi tackar Kangasala församling för det här utvecklingstipset!
 • Endel evenemangslistor hade ännu ett gammalt utseende. Där här är ändrat.
 • Det är möjligt att göra en ankarlänk direkt till ett innehåll som är i ett dragspel. Länken förlyttar besökaren både till rätt sida och till den specifika texten.
 • Tidigare fanns det ett extra fält när man skulle lägga till en person i ett evenemang. Det har tagits bort.
 • Vi förbättrar användarvänligheten av den gråa infomenyn på B och C-webbplatsmallarna genom att flytta rullgardinsmenyn för församlingar/kapell längst till vänster, först i raden. Samtidigt ändrar rullgardinsmenyn enligt sidans huvudfärg.
 • Du minns väl att Klockarens blanketter inte lämpar sig för att förmedla väldigt personlig eller känslig information, eftersom alla webbplatsens redaktörer och huvudredaktörer kan se informationen som skickas in via en blankett.
 • Med hjälp av Klockarens inbäddningsverktyg kan man nu bädda in enskilda publiceringar från Instagram. Anvisningar till hur du använder inbäddningsverktyget hittar du här
 • Popupfönstret för godkännande av kakor har publicerats på församlingarnas sajter. I framtiden kommer webbplatsbesökaren att kunna bestämma vilka kakor de godkänner när de besöker sajten. Om en besökare godkänner alla kakor kan de se inbäddningar från andra webbtjänsters på sajten, till exempel YouTube-videor och Facebook-sidors webbflöden. Om besökaren godkänner enbart nödvändiga kakor kommer inbäddningarna att ersättas med en text om kakor. Man kan redigera sin egna inställning för kakor i sidfotens knapp för kakor. Med denna förändring kan Facebook-inbäddningar göras igen på sajterna. Gamla, trasiga inbäddningar börjar dock inte fungera, utan måste återskapas med Klockarens inbäddningsverktyg. I framtiden måste alla inbäddningar av Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Vimeo och Google Maps göras i en innehållsportlett med hjälp av Klockarens egna inbäddningsverktyg. Om det på din sajt för närvarande finns andra typer av inbäddningar av dessa kanaler bör du skapa nya inbäddningar med hjälp av inbäddningsverktyget.
 • Svara på enkäten och delta i Klockarens utvecklingsarbete: Har du kunskap och intresse av att utveckla webbplatser? Vill du vara med och påverka Klockarens utvecklingsarbete? Kyrkans kommunikations Klockaren-team söker, med hjälp av denna enkät, Klockaren-användare i församlingarna, som vill ge sin tid och sitt kunnande för att förbättra det gemensamma publiceringssystemet. Baserat på svaren i enkäten sammanställs en grupp som erbjuds möjlighet att delta i planering, testning och kommentarer av Klockarens utvecklingsplaner. Av den som deltar i gruppen krävs ingen särskild teknisk expertis – intresset för utvecklingsarbete och mångsidig erfarenhet av Klockaren - underhåll är tillräckligt. Läs mera och svara på enkätenÖppna länk i ny flik

 • Församlingsvalet 2022 genomförs i Klockaren på samma sätt som vid förra valet för fyra år sedan. Det gemensamma innehållet och inbäddningen av resultattjänsten i Klockaren underlättar valarbetet i församlingarna. Kandidaterna, röstningsställena och resultaten kan med hjälp av inbäddningar visas direkt på webbplatsen Klockaren. Dessutom kan en del av de texter och bilder som gjorts på webbplatsen församlingsvalet.fi lyftas fram på församlingens webbplats med hjälp av verktygen för gemensamt innehåll från och med 15.3. Också valkompassen kan bäddas in på församlingens webbplats.

  Det finns två alternativ att göra församlingens valsidor: A) lätt genomförande som en undersida och B) mera omfattande genomförande som en separat del. Bekanta dit med alternativen här. För alternativ A) görs en ny sidmodell som innehåller många portletar för olika slags innehåll. I båda alternativen kan man utnyttja Klockarens gemensamma valinnehåll.

Kommande utvecklingshelheter

 • Utveckling av sidor och listor för lokaler är under arbete. Syftet är att förbättra användarupplevelsen av sidorna, särskilt för dem som är intresserade av att hyra lokaler. Utvecklingsidéer har diskuterats i en grupp församlingsarbetare som är intresserade av Klockarens utveckling och arbetet fortsätter ännu under hösten.
 • Symboler som anger lokalernas tillgänglighet, parkeringsplatser och utrustning kommer att förnyas. Det kommer fler symboler och de kommer att ha ett nytt utseende som bättre passar Klockarens utseende.
 • Utvecklingen av B-webbplatsmallen: Ambientias sakkunniga i användarvänlighet har funderat på B-webbplatsmallens utveckling. De kom med förslag om bland annat hur man förtydligar menyerna, förbättrar informationsarkitekturen och ger församlingarnas förstasidor i en mera profilerad och visuell framtoning. Planeringen fortsätter under våren. Tidigare har vi samlat in respons av församlingarna och gått igenom era tidigare utvecklingsönskemål, analyserat användarundersökningen, samt bekantat oss med bra lösningar som gjorts på andra webbplatser för organisationer som består av olika lokala enheter.
 • Klockarens flytt till Liferay Cloud och planering av övergång till nästa version: Det finns ännu en del att reda ut kring övergången till Liferay Cloud.Vi berättar mera om tidtabellen så fort vi kan.
 • Vidareutveckling av strömningsevenemang och bloggar.
 • Förbättra tillgängligheten.
 • Förbättra bildernas inställningar på sajterna.
 • Google Tag Manager tas i bruk på alla Klockarensajter under våren. Det här görs centralt och kräver inget av församlingarna. Nästa version av Google Analytics, GA4, har redan tagits i bruk. (De europeiska dataskyddsmyndigheterna har beslutat att användningen av Google Analytics på webbplatser strider mot dataskyddslagstiftningen. Vi följer med hur situationen utvecklar sig och berättar om det visar sig att beslutet kräver ändringar i hur Klockarensajter samlar in information om användaren.)

Precisering av hur söktjänsten för evenemang och nyckelorden fungerar

Klockarens söktjänst av evenemang känner inte igen böjda ord eller  sammansatta ord. Det har lett till situationer där man med hjälp av söktjänsten inte med att söka på "jul" eller ”marknad” hittar "julmarknad".

Man kan förbättra evenemangssöktjänsten genom att infoga sådana nyckelord som besökaren troligtvis använder när de söker ett evenemang. Om evenemanget till exempel heter ”Kyrklekis” så lönar det sig att infoga åtminstone nyckelordet ”lekis”. Nyckelord kan inte ses av besökare och det finns inga begränsningar på antal.

Det är förargligt med denna brist i söktjänsten, men det beror på att egenskaperna i Klockarens söktjänst och är vanligt också i andra webbplatsers söktjänster. Böjningar och sammansatta ord är utmanande för söktjänster. Vi reder ut om vi kan förbättra söktjänsten vid nästa versionuppdatering av Klockarens tekniska grund Liferay. Nyckelorden påverkar ändå inte Googles sökfunktion.

Bloggverktyget är klart

Nu är bloggverktyget klart att använda. Du hittar "Bloggar" i vänstra, svarta balken i uppdateringsverkyget. Instruktioner

Vi kommer ännu att utvecka olika sätt att lista och lyfta bloggarna. De här förändringarna och annat småfilande på bloggen fortsätter vi med senare i höst, när vi ser vilka behov som stiger fram i användningen.

Ifall du har önskemål kring bloggverktyget så meddela oss gärna via självservicepunkten ipp.evl.fi. Vi diskuterar också gärna det här i Facebookgrupperna.

Se exempel på hur andra byggt upp sina sidor

Vi har gjort en helhet med visuellt överskådliga tips och idéer från olika församlingarÖppna länk i ny flik. Se och bli inspirerad! Men eftersom vi inte hinner titta igenom alla sajter så vill vi gärna att du tipsar oss om sådana sidor som du tänker att andra kunde inspireras av. Helheten är på finska så om du undrar över något som inte framgår av bilderna så är det bara att fråga.

Tag kontakt

Produktägare

Ansvarar för utvecklingen av Klockaren.

Produktchef

Utvecklar, organiserar stödet och har ansvar för gemenskapen kring verktyget, användarundersökningar, kommunikation

Ta kontakt med stödet via Självservicepunkten på adressen ipp.evl.fi

Klockarenstödets sida