Här hittar du praktiska råd och tips hur du uppdaterar och jobbar i Klockaren. Ifall du inte hittar svaret på din fråga, ta gärna kontakt med stödet på adressen ipp.evl.fi.
Direktadressen till den här sidan är klockarenguide.evl.fi
Beställ Klockarens nyhetsbrev. Det utkommer ca en gång i månaden, eller så ofta vi har möjlighet att författa ett. Där berättar vi vad som är på gång inom utveckligen av Klockaren och det finns tips på aktuellt som du kan utnyttja på er webbplats.
Klockarens menyer
I Klockaren finns två verktygsmenyer. Vänstra menyn som finns till vänster på sidan och Övre menyn som finns överst på sidan.
Vänstra menyn
Den vänstra menyn är inte öppen när du loggar in. Den kan öppnas och stängas genom att klicka på:
De flesta funktioner som tidigare funnit under verktyg har nu flyttat till den vänstra menyn.
Övre menyn
I den övre menyn finns flera av de funktioner som tidigare fanns i den övre dragspelssmenyn, verktyg.
Hur kommer du tillbaka till redigeringsläge
Från menyerna och verktygen kan du alltid återvända genom att klicka på rubriken 'Gå till webbplats' i vänstra menyn.
Sidans meta-data (inställningar)
Sidans inställningar finns i den övre menyn bakom ratten kallad 'Konfigurera sida'.
I det fönster som öppnas finns allra överst en meny med rubrikerna: Allmän-SEO-Grafisk utseende-Avancerad av vilka de två första är i bruk, dvs Allmän och SEO.
Allmän
Här kan man ändra sidans namn. Dvs det som syns i webbläsarens adressfält
För webbplatsens chefredaktör finns här möjlighet att:
1. En knapp att välja om vill visa offentliga sidors hierarki.
2. Under rubriken URL kan sidans adress redigeras. Obs! När sidans adress ändrar påverkar det funktionen av länkar som leder till den sidan. Därför bör en adressändring vara igenomtänkt. När du gjort en ändring i sidans adress kan du kolla sidans länkar inom sidan med verktyg som finns på nätet. T ex Online Broken Checker som du hittar via denna länk. Öppna länk i ny flik
Den info som finns i detta fält syns i webbläsarens rubrik och i sökmotorns rubrik.
Använd så beskrivande rubrik som möjligt och gärna med termer som finns i innehållet.
Beskrivning
Det du skriver i fältet för beskrivning syns i sökmotorerna på följande sätt.
Om det fattas text i fältet för beskrivning, väljer sökmotorn den text som hittas bäst. Det valet kan vara mycket misslyckat. Därför lönar det sig att fylla i fältet för sidans beskrivning. Texten i detta fält påverkar på ett betydande sätt klickarpå sökresultatets länkar.
Skapa en ny blankett
Snabbinstruktioner
Logga in i Klockaren och välj Blanketter från underhållsmenyn till vänster.
Skapa en ny blankett genom att klicka på den blå plus-knappen uppe till höger i blanketthanteraren.
Fyll i blankettens uppgifter och lägg till önskade element. Ange även via de tre punkterna inställningarna för blanketten.
Förhandsgranska, testa och publicera blanketten.
Gå till en sida som är ämnad för att visa blanketter (1.05, 1.06) eller skapa en. Lägg till blanketten på sidan genom att klicka på knappen Välj blankett. Spara.
En mera detaljerad beskrivning steg för steg för att skapa en blankett:
Skapa en ny blankett
1. Skapa en ny blankett genom att klicka på den blå plus-knappen uppe till höger i blanketthanteraren.
Blankettens tilläggsfunktioner (slutförandesida, blankett med flera sidor, obligatoriska fält)
2. Ange blankettens grunduppgifter
Ge blanketten ett namn genom att klicka på den gråa rubriken 'Namnlöst formulär' och vid behov en kort beskrivning genom att klicka på texten 'Lägg till en kort beskrivning för det här formuläret'. Blankettens beskrivande grunduppgifter gör det lättare att hitta blanketten från blankettlistan. Kom ihåg att spara blanketten, genom att klicka på spara blanketten längst ner på sidan.
Klicka på plus-tecknet i blankettunderlagets övre högra hörne, så ser du en lista over de blankettelement som finns tillgängliga, det vill säga diverse frågetyper. Då öppnas till höger en lista med användbara element och olika typer av frågor.
Dra med musen behövliga blankettelement till det prickade området på blankettunderlaget. Fyll i den information som blankettelementet kräver.
De flesta element har två flikar, Standard och Egenskaper.
Då du fyllt i de nödvändiga fälten för det aktuella elementet kan du genom att klicka med musen på krysset uppe till höger för stänga blankettunderlagets datafönster.
Upprepa detta för varje element du vill ha i blanketten.
Du kan återgå för att redigera ett element genom att klicka med musen på elementet. Du kan också kopiera eller ta bort element i en blankett genom att föra musen över elementet och klicka på bilderna som dycker upp i det övre högra hörnet. Du kan ändra ordningen på elementen på blanketten genom att dra med musen.
Du kan kolla hur blanketten ser ut för användaren genom att trycka på knappen 'Förhandsgranska formulär'. Knappen finns längst ner på blanketten.
Uppgifter som finns i läget för förhandsgranskning kan inte sändas till den angivna eposten. För att testa blanketten skall du först trycka på publicera-knappen. (Genom att ha tryckt på publicera knappen är blanketten ännu inte synlig offentligt.) Därefter kan du kopiera blankettens adress genom att trycka på länk-knappen uppe till höger.
Blanketten publiceras genom att trycka på knappen 'Publicera'. Blanketten är ändå inte synlig offentligt. Blanketten bör vara publicerad innan den tas i bruk.
Lägg till slutförandesida, sida som bekräftar att blanketten sänts iväg
Till blanketten kan man sätta till en funktion där användaren får bekräftat att blanketten är korrekt ifylld och ivägsänd med hjälp av en slutförandesida. Gå då till de tre punkterna till höger om blankettens namn. Välj 'Lägg till slutförandesida'. Fyll i titel och en rad med den hälsning du vill ge den som sänt in en blankett. Du vet att blanketten har en slutförandesida när bollen under texten 'Success Page' strax till vänster om de tre punkterna är grå.
Om du vill skapa en blankett med omfattande innehåll eller innehåll inom olika ämnesområden kan du använda funktionen att infoga flera sidor i en blankett. Då kan du gruppera blankettens fält till mindre helheter på olika sidor. Det gör du genom att trycka på de tre punkterna till höger om blankettens namn, välj 'Skapa sida'. En ny sida är skapad och du kan foga in de element du önskar. Du kan också välja hur den flersidiga blanketten ser ut för användaren. Det finns två alternativ: ett långt streck med bollar uppe i blanketten eller sidvisning nere i blanketten. Använd funktionen via de tre punkterna som heter Växla sidnumreringsäge.
I blanketten kan skapas regler för ifyllande. Det gör du via Regler som finns i den övre svarta balken. Du kan t ex välja vad som görs om man i något fält svarar på ett visst sätt.
I klockarens bildarkiv kan man redigera bilder enligt behov. Den bildprocessor, som tidigare gjort olika storlekar av bilden, är borta. Nu kan bildens storlek fritt redigeras enligt behov. Man kan också göra vissa redigeringar av bilden, som att beskära, justera färg mm. Bilden som förs över till Klockaren ändras inte. I Klockaren kan den sen redigeras.
Här beskriver vi hur du redigerar en bild under följande rubriker:
Så här öppnar du en bild som ska redigeras i klockarens bildarkiv
Rotera, ändra storlek och beskära bild
Justera färg
Justera bildens mättnad, kontrast och ljusstyrka
Ångra redigering
Spara
Observera! När du redigerar bilden i Klockaren så ändrar också originalet. Då ändrar också bilden på alla ställen den finns uppladdad i Klockaren. När du vill redigera en bild som redan finns i Klockarens bildarkiv och du inte med säkerhet vet om den finns i användning någonstans på sidan, ska du ladda ner den på din egen dator och sen ladda upp den på nytt i Klockaren med nytt namn. Då kan du redigera den.
När du redigerar en bild i det skedet att du hämtar en bild från bildarkivet till en bild- och videoportlett/innehållsportlett sparas det en ny version av bilden i bildarkivet.
Så här öppnar du en bild som ska redigeras i klockarens bildarkiv
Gå till klockarens arkvi för bilder och bilagor som finns i vänstra menyn. Sök fram den bild du vill redigera. Klicka på de tre punkterna som finns till höger om bilden och välj alternativet Redigera med bildredigerare.
Bilden öppnas i ett nytt fönster. I nedre kanten finns tre verktyg för redigering av bild.
Rotera, ändra storlek och beskära bild
Verktyget längst till vänster används för att rotera en bild, ändra storlek och beskära.
1. Rotera, 90 grader i gången med hjälp av pilarna.
2. Ändra storlek genom ändra pixel värdet i de två fälten.
3. Beskär genom att ta tag i den lilla vita rutan i högra nedre hörnet av bilden. För med musen tills bilden är den storlek du önskar. Sen kan du med hjälp av musen föra rutan till det område av bilden du vill använda.
Justera färg
Det andra verktyget, som finns i mitten, är ett färgfilter. Här kan du justera bildens färger.
Justera bildens mättnad, kontrast och ljusstyrka
Det tredje verktyget som finns till höger används för att justera bildens mättnad, kontrast och ljusstyrka. Justera genom att föra bollen till höger eller vänster. Avsluta med att trycka på utför.
Ångra redigering
Innan du sparar kan du ännu välja att ta bort något av dina redigeringmoment. Funktionen finns i mitten uppe i bilden.
Spara
När du är klar med redigeringen av bilden, tryck på spara knappen, som finns längst ner till höger.
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelsen på vår webbplats. Våra egna, nödvändiga kakor garanterar att webbplatsen är effektiv och användarvänlig.
På webbplatsen använder vi inbäddningar med videor eller annat innehåll från sociala medier. Det innehållet kan ha kakor som identifierar användaren. Du kan se innehållet endast om du godkänner kakorna.